СИПА опет протеже пипке ка Србима

Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ ухапсили су на подручју Бање Луке, Котор Вароша и Прњавора шест лица високог нивоа одговорности осумњичених за ратне злочине. Показало се да је тзв. Суд БиХ научио добро свој посао од тзв. Суда у Хагу, те су хапшења у Горажду била унапријед срачунат баланс за хапшење високих […]

среда, 18 новембра, 2015 / 13:02

Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ ухапсили су на подручју Бање Луке, Котор Вароша и Прњавора шест лица високог нивоа одговорности осумњичених за ратне злочине.

Показало се да је тзв. Суд БиХ научио добро свој посао од тзв. Суда у Хагу, те су хапшења у Горажду била унапријед срачунат баланс за хапшење високих војних дужносника Војске Републике Српске. Све у циљу сталне пресије на било кога ко се борио за Српску, дочим личности чија су наређења за убиства ратних заробљеника јавно емитовани путем телевизијског сигнала, као што су Атиф Дудаковић, уживају статус националних хероја у ФБиХ. О хапшењу се ни не размишља.

Ухапшени су зато Слободан Жупљанин, Бошко Пеулић, Александар Петровић, Манојло Тепић, Јанко Тривић и Недељко Ђекановић, саопштено је из Тужилаштва БиХ, према чијем налогу је извршено хапшење.

Они су под истрагом због почињених ратних злочина над жртвама бошњачке и хрватске националности на подручју Котор Вароша током 1992. године, али и у каснијем периоду, а ријеч је о предмету категорије два у којем је истрага започета у Тужилаштву при Међународном кривичном суду за бившу Југославију, те прослијеђена на даље процесуирање Тужилаштву БиХ.

Ова лица су осумњичена да су у својству високих званичника војске /команданти бригада и батаљона/ починили прогон око 5.000 особа бошњачке и хрватске националности из Котор Вароша, у оквиру којег је почињено убиство најмање 300 особа, као и други облици злочина.

Упоредо са хапшењима претресене су куће, станови, објекти, пословни простори и возила која користе осумњичени.

С обзиром на то да међу осумњиченима има некадашњих припадника војске и полиције које посједују оружје, те лица склоних чињењу кривичних дјела, која би могла пружити отпор, акција је планирана и реализована уз највеће мјере безбједности које су спровели припадници Сипе и Тужилаштва БиХ, истиче се у саопштењу.

Ове активности резултат су вишемјесечне и свеобухватне истраге, у којој су тужилац и стручно особље Тужилаштва БиХ испитали више стотина свједока, те провели већи број дана на терену у интензивном прикупљању доказа.

Међу ухапшенима има лица са држављанством Србије, те ће због тога за одређен број осумњичених бити затражена мјера притвора да би се обезбиједило њихово присуство током поступка.

Осумњичени ће бити прослијеђени у Тужилаштво БиХ гдје је формиран тим тужилаца, сарадника и стручног особља, који ће спровести даље активности на испитивању и подношењу приједлога за одређивање мјера притвора или мјера забране.

Несвакидашње: Сипа ухапсила муслимане због сумње на ратне злочине