Шеф њемачке полиције: Ислам не припада Њемачкој

НОВИ њемачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер, из партије Хришћанско-социјална унија, изјавио је да ислам није дио њемачког друштва, чиме је изазвао бројне реакције њемачке политичке јавности.

петак, 16 марта, 2018 / 19:58

"Не, ислам не припада Њемачкој. Њемачка је земља прожета хришћанством, а то значи слободне недјеље и црквени празници и ритуали попут Васкрса, Духова и Божића", рекао је Зехофер који је до почетка ове седмице био на функцији предсједника баварске покрајинске владе.

Он је потом објаснио како су муслимани који живе у Њемачкој дио ове земље и то се "само по себи подразумијева".

"То, међутим, не значи да ми из погрешног обзира морамо одбацити неке традиције и обичаје који су типични за нашу земљу", рекао је Зехофер, чије министарство је добило и нови ресор који се назива "домовина".

"Ислам је дио Њемачке"

Реченица "Ислам је дио Њемачке" потиче од бившег демохришћанског предсједника Њемачке Кристијана Вулфа, а након тога ју је у неколико пута поновила и њемачка канцеларка Ангела Меркел. Зехофер се тако овом изјавом првог дана на новој дужности супротставља ставу канцеларке и предсједници владе Ангели Меркел.

ЦСУ са Зехофером на челу, био је и један од најжешћих критичара либералне избјегличке политике Ангеле Меркел.

Потпредсједница Бундестага и чланица руководства странке Зелени, Клаудија Рот, оштро је критиковала Зехоферов иступ у Билду.

Екстремна десница: "Украо је реченицу из нашег програма"

"То ја јасан сигнал изолације муслимана. Ко првог дана на функцији министра унутрашњих послова, у вријеме када се нападају џамије, а челницима муслиманских удружења шаљу пријетње смрћу, не изражава солидарност с муслиманима, него говори о томе да ислам не припада Њемачкој, дјелује потпуно неодговорно", рекла је Рот.

Екстремно десна странка Алтернатива за Њемачку је поздравила став новог министра унутрашњих послова, али га је истодобно оптужила за "крађу политичких идеја".

"Реченица ‘Ислам није дио Њемачке’ је дословно узета из нашег програма", рекао је политичар деснице Погенбург. Он је Зехофера оптужио да ове идеје јасно износи у јавност само због избора у Баварској који се одржавају на јесен.Оставите одговор