СДС покреће иницијативу за укидање плаћања РТВ таксе

Предсједништво СДС је на данашњој сједници задужило клубове посланика СДС у НСРС и Парламентарној скупштини БиХ да покрену иницијативе за промјену закона како би се укинула обавезна РТВ такса као начин финансирања јавних сервиса, саопштено је из СДС. СДС сматра неприхватљивом чињеницу да од 7,35 КМ РТВ таксе коју плате грађани РС , 75 одсто […]

уторак, 17 априла, 2012 / 15:46

Предсједништво СДС је на данашњој сједници задужило клубове посланика СДС у НСРС и Парламентарној скупштини БиХ да покрену иницијативе за промјену закона како би се укинула обавезна РТВ такса као начин финансирања јавних сервиса, саопштено је из СДС.

СДС сматра неприхватљивом чињеницу да од 7,35 КМ РТВ таксе коју плате грађани РС , 75 одсто одлази на финансирање БХРТ и ФРТВ, а само 25 одсто на финансирање РТРС.

– Бесмислено је да грађани РС финансирају БХРТ и ФРТВ као емитере чији програм је често директно окренут против ставова и интереса РС. Програми јавних емитера не заступају интересе свих грађана, него првенствено ставове појединих центара политичке моћи и зато не треба да их финансирају грађани него фактори чији су политички инструмент – пише у саопштењу СДС.

СДС тражи промјену закона којом би се грађани ослободили обавезе плаћања РТВ таксе, а РТРС и ФРТВ финансирали из буџета ентитета, а БХРТ из буџета БиХ.0 КОМЕНТАРА

 1. Ma, bravo za inicijativu!
  U mojoj kući se ne gleda RTRS ni sekundu.Ta tv je privatno vlasništvo md i neka je on finansra. Ali nažalost plaćamo je mi da nas laže, da sa nama manipuliše. I da radi protiv nas. Nezavisnog novinarstva u ovoj kući nema ni u tragovima, da ne pričamo o istraživačkom novinarstvu. Doći će vrijeme kada će se zbog ovoga ova televizija da crveni i stidi.

 2. Сјајна иницијатива ма од кога да је потекла, народ у РС ће је подржати, јер је доживљава као ослобађање од још једног од видова присилне пљачке осиромашених грађана.Међутим, ово нипошто не би требало да остане само у форми „иницијативе“ већ би било добро и паметно да се иницијатори побрину за озбиљно, правно утемељено образложење оваквог једног захтева, који црвена скупштинска већина неће моћи да одбије. Осим тога верујем да и међу грађанима има најширу подршку, па се не би требало устезати и од организације прикупљања потписа подршке грађана широм Српске.
  Лично не гледам ни федералну ни БХ телевизију, а што се тиче РТРС-а највише ме вређа да је реч о медију из РС који се бесрамно ставио у ропски слугански положај билтена владајуће корумпиране пљачкашке олигархије.

 3. Ja tu prciju od televizije neplacam 3 godine.Darko Savic radi na srpskoj televiziji a direktor je svoje privatne firme Sina plin u Budzaku,kao da niko nezna procitati dnevnik.U potpunosti podrzavam akciju za neplacanje privatne rezimske televizije,kad neplacam BN koju jedino gledam zasto bi placao ovu rezimsku RTRS MD.Zasto da placam ono sto negledam,nema potrebe.

 4. Бог те, да не лајем, откако се СДС слиз*о с овим не*љебима из СНСД-а свака им је постала златна, ко Рабијина из Ножа. Друга је ствар што више шансе имају Алатничари из Требиња да направе свемирски брод, него да ова иницијатива СДС-а угледа свјетло дана. Немојте нас више ви, платформаши за одбрану српства у Сарајеву, бранити, не можемо више упратити резултате, референдуме, докидање Суда БиХ, враћање надлежности……..стрефиће нас срце од толиког враћеног достојанства.
  Злају, као шефа дипломатије вам нисам рачунао.
  Да се разумијемо, сви изданци ко бива Јавног сервиса БиХ су смеће, прво тзв РТРС, па ФТВ, а БХТ је још подношљив, имају Недељни забавник и Мемоаре породице Милић.

 5. Slažem se za inicijativu o ukidanju RTV pretplate.Treba sve emitere prepustiti tržišnoj utakmici,pa ko opstane opstane.Po meni su BN televizija,kao i ATV mnogo bolje od RTRS,koja isključivo zastupa interese vladajućeg režima.
  Ovakvoj inicijativi ide u prilog i činjenica da je manja naplativost rtv takse u FBiH nego u RS, kao i način raspodjele ove takse.Od jednog prijatelja sam čuo da se ova pretplata ne plaća u Srednje-bosanskom kantonu od strane Hrvata.Treba provjeriti.

 6. Немојте људи бити наивни. Ко ће се одрећи харача који у пракси тако добро функционише ? Толико су се правно потковали, да бабама одузимају прасиће за неплаћену таксу !

  И ако укину таксу у овом облику (расподјеле на 3 ТВ куће), истовремено ће увести таксу коју ћемо морати плаћати директно РТРС-у. Без овог би РТРС банкротирао (обзиром на гледаност) и као национална телевизија би се морала финансирати из буџета РС .

  Има разних рјешења, има разних модела у свијету и то ће бити ријешено једног далеког дана .

 7. Рале, слажем се са вама, да ће бити тешко, али ваља покушати. Не знам јесте ли знали за ово. Преко празника сретнем познаницу која ради у суду у Бијељини. Од ње чујем податак који је по мени фрапантан. РТВ РТРС плаћа 10 људи, који сједе у просторијама суда и стављају штамбиље којим се усваја захтјев РТРС за принудну наплату таксе и трошкова поступка.

 8. Ovo je super inicijativa! Nevjerovatno! Ko bi se toga sjetio!
  Jedino je Stevandić prije nekih pola godine imao inicijativu da se ukinu svi kolektivni centri i da se svim tim ljudima naprave kuće. To je bila još bolja ideja! Ali sustina je da mlate praznu slamu, evo živi bili pa vidjeli. Ta pretplata se plača još iz doba kad je sds bio u vlasti, pa i kad su imali koaliciju sa SDA i oni se tek sad sjetili da je treba ukinuti? Kako se uvijek pred izbore, kad glasaci od njih ocekuju nesto opoziciono i pametno, sjete da ovako nesto predloze. Najgore sto to nece proci. Prvo zato što su u koaliciji sa SNSD na nivou BiH i taj problem sto tamo ide 75% pretplate se treba riješiti tamo a ne u skupštini RS. Drugo, zato što su isto ovako bili čvrsti u stavu da ne daju Zlatku Lagumđiji MIP pa dadoše, pa su zatalasali borce i penzionere i ništa. I ovo je samo prazna puška koja ne puca.

 9. Neprilagodjen, 17.04.2012. 22:13:58

  Нисам знао, али ме не изненађује. У неким стварима Срби су изузетно ревносни, да не кажем неку гору ријеч ! Претпостављао сам да постоји нека цака, чим имају толики проценат наплате .

 10. Ајде „комуниста“ не лупетај. Закон је наметнуо високи представник, то ѕна свака будала и он је терор над народом. Јбте заплијенише сву стоку по селима ѕбог РТВ таксе. Јебу нас на сваки начин а Давидовић се хвали вишком пара. И ово колико ѕнам све плаћају наши јадници по РС а у Федерацији мало ко плаћа. Испаде да ми све финансирамо x-( Да су они у тржишној утакмици не би уређивачка политика била против народа!

 11. Нема ништа од укидања таксе. Зна се због чега је усвојен Закон, зна се чему тежимо…
  Ипак, добро је да се отвори ова тема и да се инсистира на другачијој расподјели, смањењу РТВ таксе (која је превискока за већину грађана), на ослобађању неких категорија становништва (мислим да су у већини сусједних земаља ослобођене неке категорије становништва, чак и у неким европским земљама – Њемачка, Британија) и сл.

 12. БОКИ
  опет лупаш безвезе и вријеђаш људе, знаш добро да послије свега што си урадио и што радиш немаш право на коментаре.

  Подржавам приједлог о укидању ове таксе, без обзира од кога потиче и са којим крајњим намјерама

 13. Ја тај снсд-ов испрдак звани ртрс гледам само на суду, додуше и не гледам у њих иако им је правница нека плавуша, могла би ми у слободно вријеме по…шити, тако би привукла бар неку пажњу, а ова иницијатива је добра и треба је максимално форсирати у НСРС па нек тамо ове додикове усташе покажу да за њих лично и нису тако лоша „ешдаунова наметања“ као што лапрдају својим мозга без присталицама!

  Дакле ево прилике за референдум, да ли требају јавни емитери ићи на тржиште или да владају информацијама ко у стаљиновом систему? Ваше право да не знате ништа о томе ваша ртрс….

 14. Овде стварно постоје личности које су у раскораку са појмом савременог друштва.

  У неко боље доба,Јавни сервис треба да буде кључни медиј,од примарног значаја за друштво.
  Да би се то остварило неопходно је да буде потпуно независан у сваком погледу,а свакако да је финансијска независност предуслов за све остале.
  Укратко,уместо да се стално нешто укида и руши,потенцијално би било добро да се промени структура расподеле таксе по којој РТРС-у одлази само 25%.
  Елем, Јавни сервиси не постоје да би били конкурентни на тржишту.

 15. bigeru, opet si se ranom zorom nalio pa nesto „razmisljas“.Nesto te opasno sikira dok se opijas od jutra. Uslovi rada u anussobicku? Korijenje i korijencici? Stara majstorica?…
  Moj bigeru, meni je svejedno md rtrs, tv bih ili ftv. Sve lazu, olajavaju, manipulisu s narodom. Nesretan bi bio kada bi i cijeli iznos takse isao md rtrs-u. Silikonskim usnama, davidovicu, „nezavisnim“novinarima…Takav rtrs treba ukinuti, jer je sramota u sta se pretvorio. Psihoterapija kocijaseva.Kada ga djavo odnese, a hoce jer je sa njim u kolu, treba uzdici nacionalni, nepartijski i nebanditski javni servis RS. Do tada ga ignorisem i dakako ,ne placam.Po cijenu da idem u zatvor i da mi plijene stvari. Svakako me robe pa eto im sve sto zele,Nece dugo!

 16. prijedor, 18.04.2012. 09:26:10

  Хехехе…брате Приједор, бигер се увлачи ко танге у гузу невјестама.B-)

  Чуј ти његове, „јавни емитери, не морају бити конкурентни на тржишту“? Па ‘ајде да их држимо за садњу кромпира, печење ракије, цијепање дрва,…што да се баве музиком, филмом, спортом, политиком,…кад то све боље раде и комерцијални канали!?

 17. Mr Biggy, 18.04.2012. 11:38:56

  Не, овдје постојиш једино ти који својим језиком неандреталца говориш о „савременом друштву“! Е то је прави парадокс, иначе у савременом друштву појам политичка и страначка подобност и појам јавно предузеће бивају законом раздвојени једно од другог. Кад то усвојимо и кад такве неандреталце пошаљемо на сметљиште историје, онда можемо причати о појму јавних емитера и њиховом независном финансирању.

 18. rammstein

  To sto ti ne mozes da shvatis neke pojmove i termine,nije moj problem.

  Ne postoji uredjen sistem bez adekvatne organizacije.Od vlasti se trazi odgovornost za postignute rezultate,tako da politicka komponenta ne moze biti u potpunosti iskljucena.Ali ni osnovni kriterijum,svakako.Ali,ja sam govorio o nekom boljem vremenu.

  Jedini je paradoks ovde sto se nasao simpatizer SDS-a da govori o podobnosti,nepotizmu,neandertalcima (pritom spominjuci „metak u celo“,imajuci homoseksualne aluzije prema neistomisljenicima…)…

  Ovo je ipak neprevaziđeno:
  „Некад смо са Радованом били алфа и омега, питање живота и смрти цијелог Балкана…“

 19. Mr Biggy, 18.04.2012. 14:07:03

  Ма ти си сељак, шта ти знаш, ето доведи своју мамицу или секицу, па нећеш имати тај комплекс латентног хомића, јер кад ти кажем напуши ми се, то не значи да те волим воле један!B-)

  Радован је Алфа&Омега, Краљ, Цар,…додик је сиса, фуфа, пичка био и пичка остао.