СДС: Криминализовано правосуђе штити убицу

Српска демократска странка запањена је изјавом предсједника Врховног суда РС Желимира Барића да је одлука ове правосудне институције којом је Рајко Савић ослобођен оптужбе да је убио потпредсједника СДС-а Бранислава Гарића – коначна и да више нема ванредног правног лијека. Од неког ко се налази на челу највише правосудне институције у РС најмање што се […]

четвртак, фебруар 17, 2011 / 17:45

Српска демократска странка запањена је изјавом предсједника Врховног суда РС Желимира Барића да је одлука ове правосудне институције којом је Рајко Савић ослобођен оптужбе да је убио потпредсједника СДС-а Бранислава Гарића – коначна и да више нема ванредног правног лијека.

Од неког ко се налази на челу највише правосудне институције у РС најмање што се требало очекивати јесте да макар покуша заштитити дигнитет своје професије и укаже на намјерне пропусте тужиоца Горана Рубила који су за циљ имали ослобађање убице који је признао убиство, али умјесто тога Барић је одлучио да стане на страну криминализованог правосуђа.

Господин Барић би, такође, требало да зна да је овом судском фарсом прекршено Уставом БиХ загарантовано право на правично суђење и то на штету покојног Гарића, те да је правни лијек за то апелација Уставном суду БиХ коју окружни тужилац Горан Рубил и Окружно тужилаштво Добој не желе да поднесу јер знају да би у том случају испливале на површину све њихове нечасне радње које су имале само један циљ – ослободити убицу.

Српска демократска странка упозорава и на чињеницу да је Високо судско тужилачко вијеће одбило да реагује у овом случају, иако им је још из пријава покојног Бранислава Гарића против тужиоца Горана Рубила било јасно да је убијени Гарић мета Рубилове незаконите хајке. Високо судско тужилачко вијеће се, такође, оглушило од пријаве Српске демократске странке у којима смо још прије почетка суђења затражили истрагу против Рубила и његово изузеће због основане сумње да ће омогућити ослобађајуђу пресуду убици.

Српска демократска странка поручује свима онима у Окружном тужилаштву Добој, ВСТС, и правосудним инстанцама, који су чинили свјесне пропусте како би Рајку Савићу на крају дали лиценцу да некажњено убија, да нећемо одустати од истрајавања на правди и да ће и њихов рад бити предмет судског поступка.

Случај особађања Гарићевог убице је најочигледнији доказ да је правосуђе у БиХ разлог непостојања правне државе, а тужилаштва заштитници криминала и корупције. Стога ће се Српска демократска странка залагати за редефиницију ВСТС и чишћење правосуђа од корумпираних тужилаца и судија.

ОО СДС Добој: Сљедећи корак Стразбур

Српска демократска странка ОО Добој изражава незадовољство поводом јучерашњег излагања предсједника Врховног суда Републике Српске и његове оцјене да су резултати рада ове правосудне институције „задовољавајући“, а при томе наводећи да је окончан случај везан за убиство потпредсједника СДС РС, потпредсједника СО Добој и предсједника ОО СДС Добој Бранислава Гарића.

Сматрамо да су се поједини медији, представници правосуђа, као и остали органи власти у Републици Српској, оглушили на сваки покушај да се обезбиједи непристрасно и правично суђење, те да су својим непрофесионалним и пасивним односом према овом трагичном случају сахранили правну државу и пружили могућност сваком потенцијалном убици да настави да убија без икаквог страха да може бити кажњен за почињено кривично дјело.

Били смо увјерени да Врховни суд неће подлећи притисцима као што је Окружни суд у Добоју и да ће без утицаја политике, уцјена и других притисака донијети правичну пресуду. Међутим, подсјећамо да је Врховни суд РС, дана 29. октобра 2010.године, потврдио првостепену пресуду Окружног суда у Добоју, којом се убица Бранислава Гарића ослобађа кривице за почињени злочин уз образложење да је у моменту убиства био неурачунљив. Запањујуће је и то да је истом пресудом убица ослобођен чак и плаћања судских трошкова, које ће измирити Република Српска, односно, сами грађани, а парадоксално је и то да је извршиоцу убиства враћено и оружје којим је и почињено кривично дјело.

Постављамо питање колико у РС има неурачунљивих лица који, водећи се пресудом Врховног суда могу да убију, а да након тога некажњено шетају улицама градова, тражећи нове жртве. Руководство ОО СДС Добој искористило је све демократске начине да упозори надлежне органе на угрожену безбједносну ситуацију у нашем граду, која је потврђена и бројним покушајима напада на руководство и чланове СДС-а. Запрепашћени смо односом представника власти и правосуђа РС према овом злочину који је остао некажњен и зато апелујемо на све невладине и друге организације које се боре за право, истину и правду, да заједничким снагама устрајемо у борби како убиство Бранислава Гарића не би остало неккажњено и заборављено.

Одговорно тврдимо да ћемо, након исцрпљених свих правних могућности за утврђивање правде и кажњавања починиоца убиства код надлежних институција БиХ, затражити правду и пред Међународним судом правде у Стразбуру, како би се заштитила права и слободе које су прописане међународним конвенцијама, а које су темељ универзалних вриједности Европске Уније.

Предсједник ОО СДС Добој

Обрен ПетровићОставите одговор