Пандуревић: Чекић фалсификује историју

Неутемељене оптужбе професора Смаила Чекића да је "српски народ геноцидан и фашистички", а ријеч је о народу који је у прошлом вијеку дао више од три милиона жртава, говоре искључиво о аутору тих оптужби, а чињеница да је он био и члан Комисије за истраживање догађаја у и око Сребренице додатно дискредитује резултате рада ове […]

четвртак, фебруар 17, 2011 / 17:47

Неутемељене оптужбе професора Смаила Чекића да је "српски народ геноцидан и фашистички", а ријеч је о народу који је у прошлом вијеку дао више од три милиона жртава, говоре искључиво о аутору тих оптужби, а чињеница да је он био и члан Комисије за истраживање догађаја у и око Сребренице додатно дискредитује резултате рада ове комисије и захтијева њихово преиспитивање, рекла је за Срну посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић.

Према њеним ријечима, тужно је када неко ко се зове научником дозволи да га води мржња.

"Наука не познаје емоције него само чињенице са којима је Чекић очито у свађи, па је заборавио и дефиницију геноцида, али рецимо и податак да је само у Србији у Првом свјетском рату убијено 1,2 милиона Срба од чега је 850 000 било цивила. Но, јасно је да Чекић жмири пред голим и неумољивим историјским истинама, а историјска истина је да се у прошлом вијеку над српским народом у три рата поновио геноцид", каже Пандуревићева.

Када неко овако јавно дискредитује своју стручност, додаје она, онда је то повод да се постави и питање резултата његовог досадашњег рада.

"Сада је постало недвосмислено јасно зашто је бивши високи представник Педи Ешдаун именовао Чекића у Комисију за истраживање догађаја у и око Сребренице, и ово је додатни разлог, поред свих доказа о фалсификовању спискова, због којег је потребно урадити ревизију рада те комисије", навела је Пандуревићева.

Она је упозорила да сваки покушај фалсификовања историје и дерогирања чињеница увијек за собом неминовно носи нове сукобе, а управо носиоци тих фалсификата јесу идеолози нацизма.

"Пут до помирења води искључиво преко истине, а овај пут којим покушава да иде Смаил Чекић води у лошем и погрешном правцу, продубљујући јазове у БиХ. Када већ толико мрзи српски народ, очекујем да Чекић покаже досљедност и врати сат који је добио од бившег предсједника РС (Драгана Чавића) за свој рад у Комисији за Сребреницу", поручила је Пандуревићева.

Чекић је у свом излагању на Бошњачком институту 8. фебруара у Сарајеву изјавио да је "над муслиманима у Србији, Македонији, Црној Гори, Санџаку и БиХ, у складу са српском фашистичком идеологијом и политиком и геноцидном злочиначком праксом српског великодржавничког пројекта у више освајачких ратова у 19. и 20. вијеку, извршен геноцид и други облици злочина против човјечности".

Он је рекао и да су "Срби геноцидни фашисти", да је "српски фашизам масовног карактера захваљујући српској интелектуалној, свјетовној и духовној, као и политичкој елити", те да је "српска фашистичка идеологија доказана током освајачких ратова у 19. и 20. вијеку".Оставите одговор