Савјетник Зеленског побиједио Русију: Руси се масовно предају, Кијев, Харков и Маријупољ сигурни

Алексеј Арестович, савјетник Канцеларије украјинског предсједника Владимира Зеленског прокоментарисао је тренутна дешавања у тој земљи.

субота, 26 фебруара, 2022 / 22:16

Преносимо копирано у цјелости:

"Сада ц́емо представити неколико новости о оперативном окружењу у Украјини. Непријатељ је направио оперативну паузу, како ми то зовемо. Али то је узето не по избору, вец́ због великих губитака које су претрпели при покушају напада на положаје украјинских бранилаца — Оружаних снага Украјине, Националне гарде и других војних служби. Долазак непријатељских снага у област западно од Кијева се наставља, али ми користимо артиљерију да им нанесемо велике губитке. Уништили смо њихов замах и тренутно се не крец́у ка Кијеву јер је то за њих веома болно.

Чернихив стоји, Суми стоји. Суми је потпуно под нашом контролом упркос претходној поруци да су половину преузели Руси. Према најновијим ажурирањима, имамо пуну контролу над Суми. Тамо су се бивши официри, садашњи официри и цивили организовали да држе одбрану града. Нападају чак и непријатељске снаге, гориво, цистерне, тако да је руска војска тамо потпуно деморалисана. Тамо се ништа не дешава. Немају горива, борбеног става и морала. Харков стоји. Сви сте вероватно тамо видели снимак пораза руске тенковске колоне.

Харков, као друга престоница Украјине, показује одличне, управо одличне резултате свог борбеног рада. У зони ЈФО (Операција здружених снага) наши положаји држе своје положаје, непријатељ покушава да нападне. Данас је оборен још један руски авион, који је покушавао да нападне наше положаје код Мариупоља. Нажалост, бригада тактичке групе крец́е у Мариупољ из Мелитопоља. Али наше снаге знају за овај проблем и тренутно су спремне да га реше.

У Перевалном, на Криму, 53% регрута са Крима је побегло и сада се крију по куц́ама. Одбијају да учествују у нападима на Украјину.

Постоји проблем у правцу Енергодар-Запорожје. Ту се крец́е напредна јединица непријатеља. Међутим, ми смо тога свесни и радимо на томе. Уверавам вас, они нец́е проц́и. Тамо ц́е их, као и обично, туц́и наше велике Оружане снаге Украјине. Вероватно су сви видели огромна заузимања поражених руских војних колона код Херсона. Херсон држе наше снаге. Они наносе губитке непријатељу. У ствари, данас није било успешног напредовања непријатеља, осим овог малог потеза између Мелитопоља и Мариупоља. Нема напредовања непријатеља! Тамо су 3-4 области, где су покушали да крену напред, али су поражени.

Желео бих да вас уверим у једну веома важну ствар. Управо сада, налазимо се у тачки психичког прекида. Желим да вас подсетим на руски идиом. "Не копај рупу другоме – сам ц́еш пасти у њу". Покушали су да изазову физиолошки колапс у нашим редовима. Када се то није десило, имали су физиолошки колапс. Њихова "живост" и "притисак" трајац́е још дан, можда два.

Руска војска се масовно предаје. Чак се и виши официри предају. Данас се предао командант руске војне јединице. Предао се и командант тенковског батаљона. Вец́ смо узели више од 300 редовних бораца.

Министарство одбране ствара линију за руске мајке. Могу да позову и сазнају за судбину својих синова. Ово је гест добре воље према свим руским мајкама чије синове у великом броју убија Путинов луди режим.

Што се тиче губитака непријатеља, бројеви опреме се још увек утврђују. Погинуло је преко 1.000 мушкараца, а повређено је око 2.500, дакле око 3.500 погинулих и повређених укупно".