Савјет безбједности данас о Космету

Савјет безбједности Уједињених нација разматра нови извјештај генералног секретара свјетске организације Бан Ки-муна о ситуацији на Косову, први пошто је Дик Марти објавио налазе о везама лидера бивше ОВК са организованим криминалом. Ставове Београда заступа Вук Јеремић, а Приштину Вљора Читаку. Шеф Уједињених нација Бан Ки-мун је, у извјештају, који се односи се на период […]

среда, фебруар 16, 2011 / 15:20

Савјет безбједности Уједињених нација разматра нови извјештај генералног секретара свјетске организације Бан Ки-муна о ситуацији на Косову, први пошто је Дик Марти објавио налазе о везама лидера бивше ОВК са организованим криминалом.

Ставове Београда заступа Вук Јеремић, а Приштину Вљора Читаку.

Шеф Уједињених нација Бан Ки-мун је, у извјештају, који се односи се на период од 19. октобра прошле до 15. јануара ове године, навео да је УНМИК спреман да у потпуности подржи истрагу о трговини људским органима на Косову и истовремено изразио очекивање да ће се у наредном периоду напредовати ка отварању дијалога Београда и Приштине.

"УНМИК остаје спреман да пружи своју пуну подршку свакој евентуалној даљој истрази о тим тврдњама која би се могла водити у будућности", истакао је генерални секретар свјетске организације.

Бан је навео да је објављивање извјештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини људским органима на Косову и једногласно усвајање резолуције у Парламентарној скупштини СЕ изазвало талас незадовољства политичара на Косову и у Албанији.

Генерални секретар је указао да су косовске власти одбациле наводе Мартија као криминални напад против Албанаца, пун измишљотина, нагађања и непостојећих чињеница које међународна правда није доказала, а подржава их мрежа оних који се противе независности Косова.

Србија је, насупрот томе, истиче Бан, поздравила Мартијев извјештај као независну потврду њених тврдњи о трговини људским органима и подршку текућој истрази српског тужиоца за ратне злочине.

У извјештају генералног секретара УН напомиње се да је УНМИК још 2003. године Хашком трибиналу дао информације и своје налазе у вези са тим тврдњама и да је крајем 2008. и почетком 2009. УНМИК пренео сва поменута досијеа на Еулекс, који је јавно изразио спремност да размотри сваку чињеницу коју би специјални извјестилац могао открити.

Бан у извјештају изражава жаљење што су колапс владајуће коалиције у Приштини и расписивање ванредних избора одложили почетак дијалога Београда и Приштине.

"Надам се да ћемо у наредном периоду видјети нови напредак процеса дијалога и да ће развој догађаја у Приштини допринети унутрашњополитичкој стабилности, која ће довести до што скоријег почетка дијалога.

Остајем охрабрен решеношћу страна да се укључе у тај дијалог и позивам све да одрже позитиван и конструктиван приступ", нагласио је генерални секретар УН.

Бан оцјењује укупну ситуацију на Косову као релативно мирну, али потенцијално нестабилну, гдје организовани криминал и даље изазива забринутост, прије свега, онај везан за трговину наркотицима и кријумчарење.Оставите одговор