Шаровић сумња у рокове за пријаву на чекање код ЕУ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас у Сарајеву да није сигуран у најаве неких политичара да би БиХ још у јануару могла да упути кредибилну апликацију за чланство у ЕУ. Он је током сусрета са новинарима изразио наду да би се то могло десити у вријеме предсједавања Холандије ЕУ, […]

понедељак, 4 јануара, 2016 / 19:17

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас у Сарајеву да није сигуран у најаве неких политичара да би БиХ још у јануару могла да упути кредибилну апликацију за чланство у ЕУ.

Он је током сусрета са новинарима изразио наду да би се то могло десити у вријеме предсједавања Холандије ЕУ, дакле у првој половини ове године.

Шаровић је коментарисао припреме преговарачког тима БиХ у вези са адаптацијом Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ са ЕУ, истичући да не може да открива више детаља, али да је јасно да ће тај процес бити обиљежен фазним прилагођавањем квота за одређене производне линије, посебно за млијеко и месо, те месне и млијечне прерађевине.

"Нама у БиХ недостају механизми подршке пољопривредном сектору и због тога морамо веома пажљиво градити нашу преговарачку позицију са ЕУ", нагласио је Шаровић.

Према његовим ријечима, преговарачки тим за седам дана одлази у Брисел на техничке консултације са Европском комисијом.

Он је одбацио могућност да ЕУ уведе одређене санкције БиХ уколико не буде резултата у адапатацији ССП-а.

Шаровић, који је и замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ, указао је на иницијативу за промјену Одлуке о најнижим техничким захтјевима за новопроизведена и коришћена возила при хомологацији типа возила и хомологацији појединачног возила с циљем смањења загађења околине и опасности по здравље људи.

Он је рекао да питање у вези са ефикасним механизмом координације треба поставити предсједавајућем Савјета министара БиХ /Денису Звиздићу/, али и осталим нивоима власти у БиХ.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ најавио је да ће министарство на чијем је челу покушати да у наредном периоду оствари додатни напредак у области енергетике, тим прије јер БиХ није још реализовала такозвани трећи енергетски пакет, а због неријешеног питања закона о гасу, БиХ се и даље налази на европском зачељу.

Шаровић је најавио да ће о овом проблему ускоро бити организован састанак или у Бањалуци или у Бечу.

Он истиче да би БиХ требало да убрза преговоре у вези са тржиштима Бразила, Русије и Украјине, а када је ријеч о испуњавању услова БиХ за пријем у Свјетску трговинску организацију.

Према његовим ријечима, Министарство спољне трговине и економских односа настојаће да истраје и на увођењу "плавог дизела" за пољопривредне произвођаче, као и на достизању европских стандарда за индустријске и пољопривредне производе, те на отклањању нецаринских баријера.

Он је обећао и подстицаје извозно оријентисаним предузећима у БиХ, у чему ће тијесно сарађивати са Спољнотрговинском комором БиХ.Оставите одговор