Салкић: Починиоци злочина да буду кажњени

БАЊА ЛУКА – Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Рамиз Салкић рекао је да сви који су починили ратне злочине треба да буду процесуирани и кажњени. Обраћајући се посланицима на посебној сједници Народне скупштине Српске, на којој се расправља о посљедицама антидејтонског и неуставног инсталисања правосуђа на нивоу БиХ и недјеловања Тужилаштва и Суда БиХ у […]

среда, 13 априла, 2011 / 07:15

БАЊА ЛУКА – Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Рамиз Салкић рекао је да сви који су починили ратне злочине треба да буду процесуирани и кажњени.

Обраћајући се посланицима на посебној сједници Народне скупштине Српске, на којој се расправља о посљедицама антидејтонског и неуставног инсталисања правосуђа на нивоу БиХ и недјеловања Тужилаштва и Суда БиХ у предметима ратних злочина, Салкић је рекао да је Хашки трибунал недавно изнио процјене да је у БиХ у протеклом рату страдало од 105 000 до 110 000 људи, што је, како је навео, за многе прихватљиво.

"Од овог броја страдалих, убијено је око 65 одсто Бошњака, због чега је и разумљиво да су пресуде и казне на другој страни далеко веће", рекао је Салкић, закључујући да судови у Српској не воде ниједан процес против оних који су чинили злочине над Бошњацима и Хрватима.

Посланик ДНС-а Споменка Стевановић рекла је да се рјешење у погледу будућег рада Суда и Тужилаштва БиХ мора тражити на бази компромиса, договора и међусобног уважавања.

"Убијеђена сам да је најлошији договор домаћих политичара бољи од свега што се намеће са стране", закључила је Стевановићева.

Посланик СДП-а БиХ Слободан Поповић рекао је да су представници Српске у заједничким институцијама БиХ гласањем у парламенту БиХ дали легитимитет и легалитет правосуђу БиХ, због чега је изразио чуђење да сада неко оспорава рад Суда и Тужилаштва БиХ.

Поповић је навео међународна заједница неће прихватити проблематизирање рада правосуђа у БиХ, закључујући да СДП БиХ никада није био заговорник промјене Дејтонског споразума, једино ако о томе постигну сагласност два ентитета и три народа, нити заговорник унитарне БиХ.Оставите одговор