Саграда фамилија више неће бити бесправна градња

Базилика Саграда фамилија, заштитни знак Барселоне коју је пројектовао чувени архитекта Антонио Гауди, добила је грађевинску дозволу пошто је 137 година била илегално градилиште.

субота, 8 јуна, 2019 / 19:30

Градска управа другог по величини шпанског града одобрила је издавање дозволе грађевинској компанији која изводи радове на базилици. Дозволу ће платити 4,6 милиона евра.

Шефица урбанистичког одељења у градској управи Жанет Санз изразила је задовољство због тога што је "ријешена историјска неправилност у граду, да се знаменитост као што је Саграда фамилија гради илегално".

Дозвола важи до 2026, када треба да се заврше радови почети 1882. године.

Гауди је захтјев за издавање грађевинске дозволе поднио градској скупштини Сант Мартија, села које је после постало четврт Барселоне и никада није добио одговор.

Базилика коју је 2017. посјетило 4,5 милиона туриста, најпосећенија је знаменитост Барселоне која је 2005. уврштена на Унеско листу свјетске баштине.

Грађевински радови који се финансирају искључиво донација вјерника и продајом улазница туристима, треба да се заврше до 2026, сто година након смрти архитекте.Оставите одговор