САД и Кина заједнички ослобађају Кореју нуклеарних глава

САД и Кина сложиле су се данас да покрену дипломатску иницијативу која ће имати за циљ да убеди Сјеверну Кореју да се одрекне свог нуклеарног оружја. То је била порука коју су на конференцији за новинаре изнијели шеф америчке дипломатије Џон Кери и његов кинески колега Јанг Ђећи после састанка у Пекингу. „САД и Кина […]

недеља, април 14, 2013 / 09:53

САД и Кина сложиле су се данас да покрену дипломатску иницијативу која ће имати за циљ да убеди Сјеверну Кореју да се одрекне свог нуклеарног оружја.

То је била порука коју су на конференцији за новинаре изнијели шеф америчке дипломатије Џон Кери и његов кинески колега Јанг Ђећи после састанка у Пекингу.

„САД и Кина су заједнички опредјељене да се Корејско полуострво ослободи нуклеарног оружја на миран начин”, рекао је Кери новинарима.

Амерички министар је подвукао да је то од критичне важности за стабилност региона и свијета у цјелини. Кери је додао да се нада да ће једног дана бити настављени преговори о сјевернокорејском нуклеарном програму.

Шеф кинеске дипломатије Јанг рекао је да је позиција његове државе јасна.

„Кина је одлучна у томе да подржи мир и стабилност и подржава процес ослобађања од нуклеарног оружја Корејског полуострва”, рекао је Јанг и додао да би то питање требало да буде ријешено дијалогом.

САД лобирају код кинеских власти да утичу на Пјонгјанг на смиривање тензија које су протеклих седмица поново на критичној тачки. Ни Кери ни Јанг нису се осврнули на тренутне проблеме са Сјеверном Корејом, већ су се у обраћању новинарима фокусирали на дугорочна рјешења.Оставите одговор