Руске житарице поново међу најтраженијима

Пријекори на рачун Русије да дампингује цијене на свјетском тржишту житарица нису основани – комантаришући увођење попуста за извозну продукцију, Житни савез Руске Федерације истиче да је велики дисконт условљен свјетском конјуктуром, нагомиланим вишком, као и богатим родом. Послије укидања годишњег ембарга у јулу многи бивши парнтери су били опрезни приликом склапања нових уговора са […]

уторак, 9 августа, 2011 / 11:28

Пријекори на рачун Русије да дампингује цијене на свјетском тржишту житарица нису основани – комантаришући увођење попуста за извозну продукцију, Житни савез Руске Федерације истиче да је велики дисконт условљен свјетском конјуктуром, нагомиланим вишком, као и богатим родом.

Послије укидања годишњег ембарга у јулу многи бивши парнтери су били опрезни приликом склапања нових уговора са Русијом. Да би биле враћене изгубљене позиције и испражњена складишта уочи жетве, власти су морале да уведу попуст од 10 до 15 осто.

"Ефекат је био моменталан. Москва не само да је добила основне тендере за испоруку пшенице, већ почиње да осваја и изгубљена тржишта за пласман јечма", рекао је предсједник Руског житног савеза Аркадиј Злочевски.

Ембарго је извршио јак психолошки притисак на купце. Пут руским житарицама отворио је Јордан 6. јула.

"Јордан је пустио руске житарице за учешће на тендеру и одмах смо га добили. То је било катализатор – све касније тендере смо практично окупирали. То су три тендера – у Египту, Тунису, Сирији. Саудијска Арабија није куповала руску пшеницу годину и по дана.

Не тако давно овдје је била делегација чланова парламента која је допутовала у Русију специјално ради рјешавања питања о испорукама, и изгледа да нам се враћају прилично озбиљне позиције за јечам на свјетском тржишту" – објашњава Злочевски.

Повратак Русије међу лидере извозника пшенице трајао је много мање него што се очекивало, истакао је у интервјуу за "Глас Русије" генерални директор центра "СовЕкон" Андреј Сизов.

Без обзира на бојазан да ће Русији бити потребно дуготрајно вријеме, први мјесец нове сезоне – јул показао је да се она на ова тржишта вратила. Оцјена извоза у јулу изнносу око два милиона тона, што је рекордни показатељ за овај мјесец.

Ради осигурања тако великих задатака потребна је између осталог и стабилизација унутрашњег тржишта. Свјетски пад цијена житарица критичан је за руске произвођаче.

Сада се воде консултације о изради механизма који ће не само пружити сељацима потребна средства, већ ће убудуће омогућити да се продаје хљеб по вишој цијени. Ријеч је о систему такозваних житних залагаоница, саопштио је Андреј Злочевски.Оставите одговор