РС: 588 предузећа примјењује међународне стандарде

БАЊА ЛУКА – У Републици Српској тренутно 588 предузећа примјењује међународне стандарде у области квалитета, безбједности и контроле хране, сигурности производа и заштите животне средине, док је око 50 предузећа у фази њиховог добијања. Иако је још ријеч о релативно малом броју предузећа која би требало да проведу поступак стандардизације, ови подаци указују на значајан […]

понедељак, септембар 20, 2010 / 10:45

БАЊА ЛУКА – У Републици Српској тренутно 588 предузећа примјењује међународне стандарде у области квалитета, безбједности и контроле хране, сигурности производа и заштите животне средине, док је око 50 предузећа у фази њиховог добијања.

Иако је још ријеч о релативно малом броју предузећа која би требало да проведу поступак стандардизације, ови подаци указују на значајан помак у увођењу стандарда у домаће фирме.

Прије пет година у РС само педесетак предузећа посједовало је међународне сертификате квалитета, пишу "Независне новине".

Највећи број предузећа из Српске која су се до сада сертификовала и ускладила своје пословање су у прехрамбеној и прерађивачкој индустрији, а они посједују ЦЕ знак (показује да је производ пројектован и произведен у складу са одредбама свих примјењивих директива ЕУ) и ХАЦЦП (Анализа опасности и критичне контролне тачке).

Министарство индустрије, енергетике и рударства РС у протеклих пет година на основу јавних позива бесповратно је додијелило 1,97 милиона КМ, с циљем увођења ИСО стандарда и ЦЕ знака у виду помоћи малим и средњим предузећима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *