Роми траже новац за образовање из буџета БиХ

Организација која окупља Роме у Сарајеву је послала саопштење, у којем нам је спорно што је, као и све одатле, латиницом, те што се БиХ назива „државом“. Но, да не би било прича о дискриминацији, објављујемо га у цјелости.

петак, 3 новембра, 2017 / 16:12

Држава Босна и Херцеговина је 2016. године финансирањем пројекта ромске организације „Боља Будућност“ из Тузле у поводу обиљежавања 5. новембра Свјетског дана ромског језика, озваничила овај датум у свом календару значајних датума, али до сада овом датуму није дала посебан акценат како би га обиљежила у оквиру институција Босне и Херцеговине, саопштено је из удружења “Кали Сара-Ромски информативни центар“.

Подсјећамо, на међународној конференцији одржаној у Загребу 5. новембра 2008. године од стране представника Рома из 17 земаља свијета, усвојена је и потписана Повеља о проглашењу 5. новембра за Свјетски дан ромског језика. “Кали Сара – Ромски информативни центар“ Сарајево као учесник конференције исту прихвата и потписује.

Такођер на Међународној конференцији одржаној у Загребу 5. новембра 2009. године донијета је Декларација којом се 5. новембар проглашава Свјетским даном ромског језика. “Кали Сара-Ромски информативни центар“ Сарајево као учесник конференције прихвата и потписује и ову декларацију.

То је заправо био додатни вјетар у леђа да “Кали Сара-Ромски информативни центар“ 2010. године у Сарајеву организује Регионалну конференцију на тему „Стандардизација ромског језика за земље бивше Југославије“, а потом 2012. године штампа књигу „Стандардизација ромског језика“. Треба нагласити да су на стандардизацији ромског језика учествовали еминентни стручњаци из области културе, хисторије и ромског језика са простора еx-Југославије на челу са проф.др. Рајком Ђурићем.

Опћа Скупштина УНЕСЦО-а је 7. новембра 2015. године прихватила 5. новембар као Свјетски дан ромског језика.

Приликом одржавања Друге годишње конференције о стању људских права и слобода у Босни и Херцеговини, 22. и 23. марта 2016. у Мостару, представници удружења „Кали Сара-Ромски информативни центар“ пред Заједничком комисијом оба Дома Парламентарне Скупштине БиХ, изложили су приједлог да Босна и Херцеговина усвоји 8. април као Међународни дан Рома, 2. аугуст као дан обиљежавања Самударипе/страдања Рома у Другом свјетском рату и 5. новембар, те исте уврсти у Државни календар значајних датума.

Закључком бр. 21 са поменуте сједнице усвојено је сљедеће:

„Заједничка комисија за људска права задужује Министарство за људска права и избјеглице БиХ да осигура средства за провођење Акционог плана за образовање Рома из буџета БиХ те да у програму обиљежавања значајних датума из области људских права 8. април предвиди као Међународни дан Рома у БиХ, 2. аугуст као Дан сјећања на страдање Рома у холокаусту и 5. новембар као Свјетски дан ромског језика“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *