Рогатички драгуљ: Пећина Говјештица

На свега двадесетак километара од центра Рогатице налази се највећа неистражена пећина у Републици Српској – Говјештица. У народу је познатија као Дуговјештица.

недеља, октобар 6, 2013 / 07:18

У читавом низу природних љепота којима Српска располаже, у задњих пар година велико интересовање истраживача привлачи ова, десет километара дуга пећина, скривена у бајколиком кањону Праче, одакле се приступа главном улазу. Међу онима који походе нашу земљу у намјери да истраже Говјештицу, доминирају италијански спелеолози из Болоње којима се од прошле године придружују стручњаци из Сарајева, Мостара и Бања Луке.

Према информацијама из Туристичке организације Рогатице, досадашња истраживања указују да је пећина чак и дужа од десет километара, пошто из године у годину спелеолози проналазе сасвим нове канале и пролазе. Вјерује се да Говјештица заједно са сусједном Мрачном пећином и Голубовићком пећином чини један комплекс концентрисан на изузетно малом простору.

Сама Говјештица обилује раскошним украсима: сталактитима, сталагмитима, стубовима, засторима… У пећини постоји више мањих језера и један поток који понире прије језера а потом опет извире и улива се у Прачу. Животињски свијет пећине такође је импресиван. Чине га колоније различитих слијепих мишева, тврдокрилци, стоноге, ракови и бројни други организми прилагођени пећинским условима живота и тамошњем ланцу исхране.

Туристичка организација Рогатице ову пећину сврстава у ред најзначајнијих туристичких добара. Иако би требало обезбиједити адекватне прилазе и бољу промоцију, посјете ипак не изостају. Истински заљубљеници у спелеологију проналазе начин да стигну до Говјештице и виде још једну од природних љепота Српске.

(В. Б.)0 КОМЕНТАРА

  1. А сад лијепо Рами направити кућу на Борикама као накнаду за изгубљени родни дом. И тек онда можемо разгледати пећину.

  2. пичкорозе, требаће нам ове пећине да се имаш гдје вратити одакле си и изашао и ти и онај што те довео из бакиначка шуме!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *