Родитељи, пазите на опасне играчке!

Удружење потрошача Републике Српске издало је приручник о штетним утицајима које поједине играчке могу имати на дјецу, а тврде да је пуно таквих играчака на нашем тржишту. У приручнику се наводи и како препознати оне играчке које су безбједне за употребу. Приликом куповине играчака за дјецу свих узраста савјетују да треба обратити пажњу да ли […]

уторак, 19 априла, 2011 / 06:50

Удружење потрошача Републике Српске издало је приручник о штетним утицајима које поједине играчке могу имати на дјецу, а тврде да је пуно таквих играчака на нашем тржишту.

У приручнику се наводи и како препознати оне играчке које су безбједне за употребу. Приликом куповине играчака за дјецу свих узраста савјетују да треба обратити пажњу да ли на њима стоји ЦЕ или ЕЦО, који означавају да је играчка безбједна. Поједини производи за дјецу су опасни, јер отпуштају боју, садрже олово или отровне хемикалије, које се користе као омекшивачи пластике и могу да изазову хормонске и развојне поремећаје, али и оштећења појединих органа код дјеце.

"Таквих производа на нашем тржишту постоји пуно и већина њих је опасна. Безбједне играчке су само оне које имају посебну ознаку ЦЕ, мада су најсигурније оне које имају посебну ознаку институција појединих земаља које контролишу производе за дјецу", појаснио је Драгутин Бошковић, предсједник Удружења потрошача РС.

Дистрибуцији ових приручника придружили су се и у бањалучком Центру за предшколско образовање, јер сматрају да је битно да се родитељи информишу како да препознају безбједне играчке у мору производа за дјецу који се нуде на нашем тржишту.

"Играчке које ми купујемо за наше вртиће морају имати сертификате, а поред тога морају имати и дозволе за употребу од Министарства здравља. То су скупе играчке те их купујемо у малим количинама колико нам дозвољавају средства", рекла је Мира Галић, помоћник директора Центра за предшколско образовање.

Галићева је нагласила да најштетнији утицај контаминиране играчке могу имати на дјецу јасличког узраста, која у том периоду сваку играчку стављају у уста, те је у том случају потребно посветити посебну пажњу.

Према њеним ријечима, играчка може бити и њемачке производње, а да је обојена штетним материјалом или да је кинеска, а да нема штетног утицаја на дијете. Због тога је, како је рекла, још битније обратити пажњу на наведене ознаке.