Робот у свемиру – астронаут и друг

Хуманоидна машина-астронаут Кирибо биће помоћник јапанском астронауту Коичију Вакати на Међународној свемирској станици Први хуманоидни робот-астронаут Киробо, настао у лабораторијама јапанске Агенције за свемирска истраживања, кренуо је ка Међународној свемирској станици (МСС), гдје ће бити пратилац јапанском астронауту Коичију Вакати, који своју мисију започиње у новембру. Мали робот је био једини путник ракете „Коунотори”, лансиране […]

уторак, 6 августа, 2013 / 08:12

Хуманоидна машина-астронаут Кирибо биће помоћник јапанском астронауту Коичију Вакати на Међународној свемирској станици

Први хуманоидни робот-астронаут Киробо, настао у лабораторијама јапанске Агенције за свемирска истраживања, кренуо је ка Међународној свемирској станици (МСС), гдје ће бити пратилац јапанском астронауту Коичију Вакати, који своју мисију започиње у новембру.

Мали робот је био једини путник ракете „Коунотори”, лансиране са космодрома у Танегашими на југозападу Јапана, која носи око пет тона опреме, укључујући нове уређаје за комуникацију, али и храну, воду и остале потрепштине за шест сталних чланова међународне мисије у свемиру.

По повезивању са МСС-ом, робот-астронаут Киробо ће постати нови члан посаде станице. Програмиран је да „прави друштво” астронауту Коичију Вакати у одређеним експериментима на станици, као и да комуницира са другим роботима на Земљи. Тачније, да снима разговоре са Вакатијем и да их касније просљеђује на Земљу. Дио је ширег пројекта у коме се истражује могућност да машине пруже емотивну подршку људима приликом дужих периода изолације, преноси Би-Би-Си.

На Земљи је остао његов „близанац” – робот Мирата, чије је задужење да прати евентуалну појаву проблема у функционисању електронике „брата” у свемиру.

Творац Кироба, дизајнер Томотака Такахаши, са Универзитета у Токију, рекао је да се слањем минијатурног робота отвара нова ера у историји комуникације и истраживања свемира.

– Желимо да овај робот функционише као посредник између човјека и машине – рекао је Такахаши.

Висок је само 34 центиметара, тежак око килограм, обувен је у црвене чизмице, а са црно-бијелим тијелом изгледом више приличи неком јунаку из дјечјег филма него правом астронауту.

„Ово је мали корак за мене, али велики скок за роботе”, рекао је Киробо уочи полијетања на пригодној конференцији за новинаре, пренијеле су свјетске агенције. Тиме је парафразирао чувену реченицу Нила Армстронга, америчког астронаута који је први закорачио на површину Мјесеца, јула 1969. године.