Рјешењима за легализацију Влада легализује незаконит рад

Предложеним рјешењима за легализацију бесправно изграђених објеката, Влада РС наставља да подстиче и легализује незаконит рад, неравноправност грађана и дискриминацију. Пише: Момир Дејановић Након што је легализовала двадестогодишњу пљачку, Влада РС је усвојила нацрт Закона о уређењу простора и грађењу, који садржи одредбе о легализацији бесправно изграђених објеката, уз олакшице до 80%. Центар за хуману […]

понедељак, 3 септембра, 2012 / 14:52

Предложеним рјешењима за легализацију бесправно изграђених објеката, Влада РС наставља да подстиче и легализује незаконит рад, неравноправност грађана и дискриминацију.

Пише: Момир Дејановић

Након што је легализовала двадестогодишњу пљачку, Влада РС је усвојила нацрт Закона о уређењу простора и грађењу, који садржи одредбе о легализацији бесправно изграђених објеката, уз олакшице до 80%.

Центар за хуману политику упутио је данас захтјев Народној скупшини РС, Влади РС и Министарству просторног уређења којим, у име свих оних који се залажу за владавину права, равноправност грађана и законито понашање, тражи да се бришу или не усвоје одредбе о легализацији бесправно изграђених објеката из нацрта Закона о уређење простора и грађењу.

У захтјеву је наведено да би предвиђеним олакшицама или умањењем буџетских обавеза за поједине категорије власника бесправно изграђаних објеката били доведени у неравноправан положај и дискриминисани сви они који су се законито понашали и платили пуне буџетске обавезе, да предвиђена могућност да се дозвола може издати за бесправно изграђене објекте на зеленој површини или у заштићеном појасу јавне инфраструктуре у пракси постају коруптивно правило, да се оваквим односом према бесправној градњи и давањем предвиђених олакшица покушава легализовати неодговорност и нерад контролних органа ентитетске и локалне власти у протеклом периоду, да се подстиче незаконито понашање у овој и другим областима и да би предвиђеним законским рјешењима и умањењем буџетских обавеза биле оштећене општине и градови у РС за неколико стотина милиона КМ.

Центар за хуману политику се залаже да овај проблем буде јединствено законски уређен, а да једине олакшице могу бити дозвољене могућности плаћања буџетских обавеза у више рата и година. Могућа су и предложена рјешења, уз услов да се законом предвиди да РС или општине и градови дају олакшице и врате новац свим оним који су до сада платили пуни износ буџетских обавеза, што би према нашој процјени износило преко милијарду КМ или да министри у влади, народни посланици и други припадници политичке класе намире разлику до пуног износа из својих прихода и имовине.

Уколико не поступите по нашем захтјеву водићемо кампању да се ове законске одредбе прогласе неуставним, заговарати да оштећени и дискриминисани грађани туже РС и сматрати овакво понашање злоупотребом јавних функција са циљем да се придобије око 200000 бирача у РС.