Ријешена мистерија бермудског троугла

Према резултатима истраживања двојице аустралијских научника, главни кривац за мистериозне нестанке бродова и авиона у чувеном Бермудском троуглу је гас – метан! Професор Џозеф Монаган и студент Дејвид Меј са Универзитета Монак у Аустралији, на основу океанографских истраживања, открили су да на морском дну у подручју између обале Порто Рика, југоисточне обале Мајамија и Бермуда, […]

среда, 11 августа, 2010 / 15:35

Према резултатима истраживања двојице аустралијских научника, главни кривац за мистериозне нестанке бродова и авиона у чувеном Бермудском троуглу је гас – метан!

Професор Џозеф Монаган и студент Дејвид Меј са Универзитета Монак у Аустралији, на основу океанографских истраживања, открили су да на морском дну у подручју између обале Порто Рика, југоисточне обале Мајамија и Бермуда, које чине замишљени тајанствени трокут, постоје значајне количине метан-хидрата и бројни трагови ерупција.

У спорном тлу догађају се ерупције метана, који након тектонских помјерања излази кроз пукотине на морском дну и, обликован у велике мјехуре који се додатно шире путује према морској површини.

Монаган и Меј тврде да такви огромни мјехури, у тренутку када изађу на површину, могу да преврну и велике бродове, а исти плин, када уђе у моторе авиона који у том тренутку лете изнад мјехура, може да узрокује тешка оштећења мотора и рушење летјелице у море.

Током 60-их година прошлога вијека истраживач мора Иван Т. Сандерсон прецизирао је и пописао сва мјеста у свијету на којима су забиљежени мистериозни нестанци бродова и авиона.

Осим бермудског троугла, констатовао је Сандерсон, слични су се необјашњиви нестанци догодили и у неким дијеловима Јапанског мора и Сјеверног мора, између континенталне Европе и Велике Британије.

На свим тим мјестима проведена су океанографска истраживања морског дна, која су потврдила постојање великих количина метан-хидрата и трагова ерупција, која су потврдила тезу Монагана и Меја – наводе агенције.Оставите одговор