Реаговање званичника РС на усвајање резолуције о Сребреници

Након што је синоћ у Скупштини општине Сребреница усвојена Резолуција о Сребреници, у идентичном тексту као и у резолуцији коју су усвојили посланици Европског парламента у Стразбуру, многобројна реаговања политичара у Српској. Резолуција о Сребреници једнострана је и неприхватљива за српски народ, изјавио је предсједник Скупштине општине Сребреница, Радомир Павловић. Он је нагласио да су […]

субота, 9 априла, 2011 / 15:03

Након што је синоћ у Скупштини општине Сребреница усвојена Резолуција о Сребреници, у идентичном тексту као и у резолуцији коју су усвојили посланици Европског парламента у Стразбуру, многобројна реаговања политичара у Српској.

Резолуција о Сребреници једнострана је и неприхватљива за српски народ, изјавио је предсједник Скупштине општине Сребреница, Радомир Павловић.

Он је нагласио да су српски одборници напустили салу у вријеме изјашњавања о резолуцији о Сребреници, чији је текст идентичан оном који је донио Европски парламент, уз образложење да је то једностран документ који третира само бошњачке жртве.

"Она је неприхватљива за српски народ. Срби су за Сребреницу добили више од 1 000 година затвора, а за злочине над Србима, у и око Сребренице још нико није одговарао", истакао је Павловић.

Он је додао да су сребренички Срби најмање одговорни за злочине који су се дешавали на подручју Сребренице, те да због свега тога, српски одборници нису могли бити у сали када се требало изјаснити о тој резолуцији.

Извршни секретар СНСД-а Рајко Васић оцијенио је да усвајање резолуције о Сребреници у Скупштини општини Сребреница у идентичном тексту какав је донио Европски парламент, представља дириговани покушај да се српском народу и Републици Српској трајно налијепи црна етикета злочина и геноцида у БиХ.

"На овај начин се жели да се Срби елиминишу из БиХ, да се укине РС као геноцидна и фашистичка творевина, што је све масовнија оцјена из Сарајева, а како би се БиХ претворила у исламску републику", рекао је Васић Срни, коментаришући усвајање резолуције о Сребреници у локалном парламенту гласовима 13 бошњачких и једног одборника ромске националности.

Потпредсједник СДС-а Вукота Говедарица оцијенио је да усвајање резолуције о Сребреници у сребреничком локалном парламенту у идентичном тексту какав је донио Европски парламент представља очигледан покушај продубљавања кризе у БиХ, са намјером да се криза из Федерације БиХ почне лагано преносити у РС.

"Ово је политичко питање, које су одборници бошњачке националности покушали да продукују како би пребацили одговорност једним дијелом и на РС за овако лоше стање у Федерацији БиХ", рекао је Говедарица Срни.

Лидер Партије демократског прогреса Младен Иванић изјавио је да је поступак бошњачких посланика у скупштинском парламенту Сребренице још једна безначајна политичка инструкција из Сарајева која неће имати никаве озбиљне посљедице на политичку стабилност у БиХ.

Предсједник Демократске партије Драган Чавић сматра да усвајање резолуције значи поновно скретање пажње јавности са актуелних политичких и економских проблема у Федерацији БиХ.

Гласовима 13 бошњачких и једног одборника ромске националности Скупштина општине Сребреница синоћ је усвојила Резолуцију о Сребренице у идентичном тексту какав је донио Европски парламент о Сребреници.

Европски парламент Резолуцију о Сребреници изгласао је 15. јануара. 2009. године и њоме је осуђен, како се наводи, највећи ратни злочин у Европи послије Другог свјетског рата.Оставите одговор