Разговор Ромнија и богаташа: Први ударац републиканској кампањи

Предсједничка кампања републиканца Мита Ромнија претрпјела је ударац објављивањем тајног снимка са састанка са богатим донаторима, на којем каже да половину популације чине "жртве" које избјегавају плаћање пореза. Тим предсједника САД Барака Обаме одмах је искористио прилику и прокоментарисао да филм доказује да је мултимилионер Ромни већ "отписао" половину нације и да није способан да […]

уторак, 18 септембра, 2012 / 11:09

Предсједничка кампања републиканца Мита Ромнија претрпјела је ударац објављивањем тајног снимка са састанка са богатим донаторима, на којем каже да половину популације чине "жртве" које избјегавају плаћање пореза.

Тим предсједника САД Барака Обаме одмах је искористио прилику и прокоментарисао да филм доказује да је мултимилионер Ромни већ "отписао" половину нације и да није способан да буде предсједник државе.

Снимак је објавио либерални магазин "Мадер Џонс" у вријеме када Ромни улаже напоре да надокнади мали, али константан заостатак за Обамом у анкетама, 50 дана прије избора, пренио је АФП.

Ромни је на приватном донаторском састанку иза затворених врата рекао да ће 47 одсто Американаца гласати за актуелног предсједника "без обзира на све".

"Њих 47 одсто је уз њега, они су зависни од власти и вјерују да су жртве. Они вјерују да држава има обавезу да брине о њима и да имају право на здравствено осигурање, храну, смјештај, шта год вам падне на памет", рекао је Ромни.

Он је додао да су то "људи који не плаћају порез" и да он никада неће моћи да их увјери да треба да преузму одговорност и бригу за своје животе.

"Мадер Џонс" је објавио снимак на свом веб сајту, са напоменом да су лица осталих особа намјерно замагљена, а подаци о локацији задржани да би магазин заштитио свој извор.

"Шокантно је да кандидат за предсједника САД иза затворених врата прича групи богатих донатора да половина Американца себе сматра жртвама које имају право на бенефиције, али да нису спремни да преузму одговорност за своје животе. Тешко је да будете предсједник свих Американаца, када тако презриво отпишете половину нације", изјавио је менаџер Обамине кампање Џим Месина.

Ромнијев изборни штаб за сада није коментарисао објављивање овог снимка.0 КОМЕНТАРА