Ракуљ: Пензионери неће дозволити да Влада управља Фондом ПИО

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске (РС) Раде Ракуљ изјавио је данас да нови закон о пензијском и инвалидском осигурању (ПИО) има много недостатака и да Удружење неће дозволити да Влада РС управља Фондом ПИО. "Фондом нека управљају они који дају новац и они који живе од тог новца. Политика је ставила себе у положај да […]

четвртак, август 25, 2011 / 16:17

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске (РС) Раде Ракуљ изјавио је данас да нови закон о пензијском и инвалидском осигурању (ПИО) има много недостатака и да Удружење неће дозволити да Влада РС управља Фондом ПИО.

"Фондом нека управљају они који дају новац и они који живе од тог новца. Политика је ставила себе у положај да управља Фондом и новцем, а није одговорна ни за шта", рекао је Ракуљ у Бијељини на јавној расправи о Нацрту закона о ПИО.

Он је нагласио да пензионери захтијевају већински пакет у управљању Фондом.

Предсједник бијељинског Удружења пензионера Саво Пантелић рекао је да оно што треба дефинисати новим законом о ПИО јесте да иза гарантованих пензија стоји Влада РС, односно буџет.

"Влада треба да води рачуна о томе колико је ко уплатио доприноса, а не Фонд ПИО, и то треба регулисати законом", нагласио је Пантелић.

Он је додао да је неопходно ускладити пензије са просјечном платом јер то није учињено од 2006. године.

Члан бијељинског Удружења пензионера Дико Рикановић каже да пензионери страхују да ће бити оштећени, јер је нови закон осмишљен тако да не предвиђа повећање средстава у Фонду ПИО, а и обрачунавање пензија по бод-систему је сумњиво.

Помоћник директора Фонда ПИО РС Брано Симанић рекао је да, мимо очекивања пензионера, постоје и неки други разлози за доношење новог закона о ПИО, као што је потреба за редефинисањем система.

Према његовим ријечима, новим законом о ПИО биће постигнута дугорочна финансијска одрживост система.

Симанић је навео да је тренутно скоро изједначен број осигураника и пензионера. "Повећањем броја осигураника имаћемо веће доприносе и бољи систем финансирања пензија", рекао је Симанић, који је и члан Радне групе за израду новог закона о ПИО.

Он је додао да ће одређивањем висине пензије по бод-систему свако моћи сам да закључи колика би била његова пензија.

Народна скупштина РС усвојила је 20. јула Нацрт закона о ПИО којим се прописује да је услов за старосну пензију 65 година живота.Оставите одговор