Путин смијенио министра одбране Анатолија Сердјукова

Руски предсједник Владимир Путин смијенио је министра одбране Анатолија Сердјукова због корупционашког скандала, саопштено је данас у Кремљу. Путин је Сердјукова, који је уз подршку Кремља проводио непопуларне реформе, замијенио гувернером московског региона и својим дугогодишњим савезником Сергејем Шојгуом, саопштио је предсједнички портпарол. "Сердјуков је разријешен дужности како би могла да се проведе истрага о […]

уторак, 6 новембра, 2012 / 10:40

Руски предсједник Владимир Путин смијенио је министра одбране Анатолија Сердјукова због корупционашког скандала, саопштено је данас у Кремљу.

Путин је Сердјукова, који је уз подршку Кремља проводио непопуларне реформе, замијенио гувернером московског региона и својим дугогодишњим савезником Сергејем Шојгуом, саопштио је предсједнички портпарол.

"Сердјуков је разријешен дужности како би могла да се проведе истрага о наводној имовинској превари од 100 милиона долара у холдинг компанији Министарства одбране", рекао је АФП-у Путинов портпарол Дмитриј Песков.

Смјена је извршена у осјетљивом тренутку, када су односи Русије и САД напети у вријеме када Америка бира новог предсједника, док се Путин код куће суочава са демонстрацијама против власти.

Руски истражиоци су 25. октобра претресли просторије холдинг компаније Министарства одбране послије покретања кривичне истраге.

Сердјуков, једна од три особе у Русији која је имала приступ шифрама за активирање нуклеарног арсенала, био је тада позван на разговор са Путином, који је одмах покренуо питање његовог даљег останка на функцији.

Сердјуков је бивши продавац намјештаја који је напредовао до положаја шефа руске пореске службе. Он је 2007. године постао први цивилни службеник на челу руског Министарства одбране послије распада Совјетског Савеза.

Шојгу је један од Путинових најближих пријатеља и сарадника, а у периоду од 1994. до 2012. године обављао је функцију министра за ванредне ситуације. Ове године именован је за шефа администрације московског региона. /0 КОМЕНТАРА

  1. „Сердјуков је бивши продавац намјештаја који је напредовао до положаја шефа руске пореске службе.“

    Сад кад знам да је трговац намјештајем водио једну од двије војне велесиле, некако ми је лакше сазнање да је гробар предсједник Србије. За овога је наш Баника почасни доктор наука 😛

  2. Пошто је масовно стамбено решавање официра и војног кадра у Руској војсци готово или при крају, све нове зграде са новим намештајем, тако је престала и сва стручна и интелектуална потреба за овим трговцем Сердјуковим.
    Жена Сердјукова ћерка Зубкова…и код њих у влади изгледа има пуно сех-а!

    Долази Шојгу са позиције за ванредне ситуације?????????:-o