Путин: Нећемо више субвенционисати источну Европу!

Руски предсједник Владимир Путин критиковао је данас као "неконструктивну" антиконкурентску истрагу, коју је ЕУ покренула против руског енергетског гиганта "Гаспрома", истичући да Москва није више спремна да субвенционише земље источне Европе. Путин је новинарима током посљедњег дана самита Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕЦ) у Владивостоку, изразио увјерење да је тај приступ неконструктиван, након што је Европска […]

недеља, 9 септембра, 2012 / 14:20

Руски предсједник Владимир Путин критиковао је данас као "неконструктивну" антиконкурентску истрагу, коју је ЕУ покренула против руског енергетског гиганта "Гаспрома", истичући да Москва није више спремна да субвенционише земље источне Европе.

Путин је новинарима током посљедњег дана самита Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕЦ) у Владивостоку, изразио увјерење да је тај приступ неконструктиван, након што је Европска комисија донијела одлуку да покрене истрагу против "Гаспрома" усљед забринутости да омета рад конкуренцију на тржиштима централне и источне Европе.

Путин је изразио жаљење због те одлуке Европске комисије, истакавши да се нада да ће бити пронађен излаз из новонастале ситуације без губитака ни на једној од страна и путем пословног и добронамјерног дијалога.

Према његовом мишљењу, одлука о покретању истраге узроковане је бројним факторима, али изнад свега тешком ситуацијом у еврозони.

Он је оптужио Европску комисију да приморава "Гаспром" да преузме одређени дио терета "субенционисања" економски слабијих истичноевропских земаља.

Руски предсједник је подсјетио да је у вријеме бившег СССР-а Москва свом комунистичком блоку испоручивала енергенте под огромним субвенцијама, али је инсистирао на томе да ће постсовјетска Русија само извозити угљоводоник по тржишним цијенама.

"Морамо да останемо на пут реалности тако да данашња Русија не преузима на себе додатне обавезе повезане са антитржишним рјешењима за ове земље", нагласио је Путин.

ЕУ је почетком седмица саопштила да покреће истрагу из забринутости да "Гаспром" омета конкуренцију у Бугарској, Чешкој, Естонији, Мађарској, Летонији, Литванији, Пољској и Словачкој.

Брисел је изразио сумњу да је "Гаспром", можда, "спријечио диверсификацију испорука гаса и да је увео непоштене цијене купцима, повезујући цијену тог енергента са нафтом."Оставите одговор