Пуђдемон ухапшен у Њемачкој, у Каталонији немири

Карлес Пуђдемон, смијењени лидер Каталоније, ухапшен је данас прије подне на међународном ауто-путу А-7 у сјеверној њемачкој држави Шлезвиг-Холштајн, недалеко од града Фленсбурга, око седам километара од границе с Данском.

недеља, 25 марта, 2018 / 21:34

До хапшења је дошло на основу међународне потјернице коју је у петак издала Шпанија, потврдио је званични Берлин. Шпанско судство издало је у петак потјернице против 13 каталонских сепаратистичких званичника, међу којима је и смијењени лидер Пуђдемон, оптужујући их за побуну, кривично дјело које носи могућност затворске казне од 30 година.

Међународни налог за хапшење затекао је Пуђдемона током дводневног боравка у Финској ради разговора с низом посланика и најављеног предавања на Универзитету у Хелсинкију. Да избјегне хапшење у Финској, Пуђдемон је кренуо назад за Белгију, гдје иначе већ четири мјесеца живи у изгнанству.

Заменик немачког државног тужиоца Ралф Депер из Шлезвига изјавио је да ће суд данас одлучивати о томе да ли ће Пуђдемон остати у притвору до окончања екстрадиционог поступка, преноси АП.

Шпанске обавјештајне службе и полиција сарађивале су с њемачким колегама у поступку лоцирања Пуђдемона, потврђено је у Мадриду.

У међувремену, вијест о Пуђдемоновом хапшењу, изазвала је подијељене реакције у Шпанији. У Барселони, главном граду Каталоније, која је 27. октобра једнострано прогласила независност, да би затим Мадрид увео директну управу у том региону уз смјену Пуђдемонове владе и распуштање каталонског парламента, организованису масовни протести, али су веома гласни били и позиви политичких активиста на прибраност  и отклон од провокација.

Три особе су ухапшене, а 52 повређијене у сукобима с полицијом у Барселони и Љеиди у Каталонијим током данашњих протеста.

Каталонска полиција наводи да је свих троје ухапшених део "бијесне гомиле” која је покушала да дође до канцеларије представника шпанске владе за Каталонију у Барселони, гдје је најављено контра окупљање присталица шпанског јединства.

Полиција наводи да је међу повријеђенима у тим сукобима и четворо полицајаца.

Поред њих, према наводима Регионалне службе за ванредне ситуације, 46 учесника протеста повријеђено је у сукобима у Барселони, а још двије у мањем сукобу у граду Љеида.

Казне за побуну у Шпанији, према законима те земље, могу да досегну и до 30 година. За побуну су такође оптужени и бивши потпредсједник Каталоније Ориол Жункерас, бивши предсједавајући каталонског парламента Карме Форкадел, сепаратистички акривисти Хорди Санчез и Хорди Киксарт као и предсједница Каталонске републиканске левице (ЕРЦ) Марта Ровира која је изјвила да напушта Шпанију.