Пропала реформа изборног система у Британији

На референдуму о измјенама изборног система, грађани Велике Британије изјаснили су се против промјена у начину гласања, показали су први прелиминарни објављени резултати. На референдуму одржаном у четвртак, 11,47 милиона бирача гласало је против промјена изборног система, док је 9,87 милиона гласова било довољно за обезбјеђивање таквог резултата, први су подаци с гласачких мјеста. Гласачи […]

субота, мај 7, 2011 / 17:34

На референдуму о измјенама изборног система, грађани Велике Британије изјаснили су се против промјена у начину гласања, показали су први прелиминарни објављени резултати.

На референдуму одржаном у четвртак, 11,47 милиона бирача гласало је против промјена изборног система, док је 9,87 милиона гласова било довољно за обезбјеђивање таквог резултата, први су подаци с гласачких мјеста.

Гласачи су се тако одлучили за већински систем бирања посланика који фаворизује традиционалне британске странке, док би се усвајањем измјена омогућили бољи услови за мање политичке групе.

Питање изборног система унијело је дубоке подјеле у владајућу коалицију, коју чине либерал-демократе, заговорници промјена, и конзервативци, опредијељени за задржавање досадашњег начина избора, указује АФП. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *