Пронaђена (још једна) Атлантида

Група археолога и стручњака, предвођена професором на Универзитету у Хартфорду Ричардом Френдом, вјерује да је пронашла митски град Атлантиду, јавља Ројтерс Они посљедње двије године, користећи подземне радаре, подводну технологију и сателитске фотографије истражују мочварно подручје јужне Шпаније у близини града Кадиза. Снимци из свемира од прије двије године откриле су да се у пространим […]

недеља, март 13, 2011 / 14:00

Група археолога и стручњака, предвођена професором на Универзитету у Хартфорду Ричардом Френдом, вјерује да је пронашла митски град Атлантиду, јавља Ројтерс

Они посљедње двије године, користећи подземне радаре, подводну технологију и сателитске фотографије истражују мочварно подручје јужне Шпаније у близини града Кадиза.

Снимци из свемира од прије двије године откриле су да се у пространим мочварама националног парка Дона Ана налази нешто попут потопљеног града. У помоћ су позвали Френда. Он вјерују да је Атлантиду потопио гигантски цунами. У прилог тој теорији наводи како су цунамији у том подручју добро документовани. Највећи, величине данашње десетероспратнице, погодио је Лисабон 1755. године.

– Тешко је разумјети да талас може избрисати острво промјера сто километара, но, то је снага цунамија – додао је Френд.

Он је такође у централној Шпанији открио чудан низ ‘меморијалних градова’, за које вјерује да су их градили становници избјегли с Атлантиде.- Управо то су додатни докази да смо крај Кадиза пронашли ‘главни град’. Становници Атлантиде који су се успјели спасити, побјегли су на копно и тамо изградили нове градове – сматра Френд.

‘Национална географија’ ће у посебној емисији, ‘Тражећи Атлантиду’, коју ће емитовати у недјељу наваче, представити открића ове међународне групе стручњака.

Изгубљени град Атлантида једна је од највећих свјетских мистерија. За њено постојање, као и локацију нема чврстих доказа.

Први пут Атлантиду спомиње грчки филозоф Платон у својим ‘Дијалозима’ из 360 године прије Христа. То је једини историјски извор о том митском граду за који је Платон написао да се налази испред ‘Хераклових стубова’ (како се Гибралтарски мореуз називао у Антици).

Према Платоновим описима, научници су су фокусирали на спој Атлантика и Медитерана као највјеројатнију локацију те изгубљене цивилизације. Платон је такође записао како је острво звано Атлантида у једном дану и ноћи, нестао у морским дубинама’.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *