Професија – студентски вођа: Обрне се више од 200 хиљада КМ годишње

Студентске организације у Српској годишње од Министарства просвјете "измузу" преко 200.000 КМ, а на крају, остварени резултати пројеката за које су добили новац, једва су видљиви. У овој години, као кровна организација, највише новца је добила Унија студената РС, и то 64.921 КМ, од којих је 20.000 потрошено на студентске игре, подаци су Министарства просвјете […]

петак, 16 новембра, 2012 / 13:28

Студентске организације у Српској годишње од Министарства просвјете "измузу" преко 200.000 КМ, а на крају, остварени резултати пројеката за које су добили новац, једва су видљиви.

У овој години, као кровна организација, највише новца је добила Унија студената РС, и то 64.921 КМ, од којих је 20.000 потрошено на студентске игре, подаци су Министарства просвјете и културе РС.

Унија студената РС

Занимљиво је да је Унија организовала, или боље речено, препустила организацију "Сајма високог образовања Перцептум 2012." агенцији Аквариус. У ове сврхе потрошено је 20.000 КМ које је донирало ресорно Министарство, а уз њих организацију су помогле многе познате компаније, попут М:тела, Хипо Алпе Адриа банке и других. Овакав начин спровођења пројеката, који се препуштају агенцији која организује политичке кампање и велике музичке фестивале, показује да се студенти у овој студентској организацији нису могли потрудити да са 20.000 КМ обезбиједе услове у којима ће студенти радити у организацији Сајма.

Ко је уопште чуо за рад студента омбудсмана? Вјероватно нико, али за овај пројекат Унија је добила 8.000 КМ.

Можда и најапсурднији пројекат који је финансиран од стране Министарства просвјете, а у режији Уније студената је и "Љетни камп – Школа за студентске лидере – Бардача 2012" за који је издвојено чак 9.825 КМ. Оно што "смрди" у овом пројекту је да су студенти имали плаћене просторије и смјештај на Бардачи, и да су за три дана успјели да потроше скоро 10.000 КМ на јело и пиће за своје колеге лидере. А шта су научили, остаје тек да се види.

Студентски парламент у Бањалуци

И Студентски парламент у Бањалуци једна је од организација која има дугу традицију узимања новца од Министарства просвјете за имагинарне пројекте. Тако су представници студената у овој организацији у 2012. години добили од Министарства 3.000 КМ за одржавање портала, чији изглед је на "завидном" нивоу, а ако уз то додамо да све фирме у РС за израду и одржавање сајта годину дана узимају око 1.000 КМ, видимо колико је прецијењен овај пројекат.

Ипак, једна од највећих превара која људима из Студентског парламента полази за руком је пројекат "Студентска република" на којем су, према подацима Министарства просвјете, "парламентарци" за три године згрнули 56.125 КМ. Занимљиво је да новине које су предвиђене да се штампају увијек излазиле у електронској форми, и то сваке године у лошијем формату, а чак се десило да су једне године изашла само два броја. Студенти који пишу за ове новине у већини случајева не буду исплаћени, а само узак круг људи је и чуо за ове новине. Радио који је требао да се покрене овим пројектом није никад почео са радом, иако су планирали да се емитује само путем интернета. Поставља се питање гдје је нестао оволики новац ако ништаније урађено?

Такође, мало је оних који су имали корист од активизма представника студената у овој организацији, осим директних координатора пројеката. Сходно томе, нико се и не сјећа пројекта "Бруцош" из 2008. за којег су представници студената добили 11.000 КМ, а нема ни оних који су нешто научили на "Курсевима страних језика" који су финансирани са 10.000 КМ.

Студентски парламент у Источном Сарајеву

Занимљива је ситуација и у Источном Сарајеву, гдје је тамошњи Студентски парламент само за "Студентске спортске игре" добио 20 000 КМ.

СОБЛ

Још једна организација, која је тренутно дошла до самог дна, годинама кубури са истим пројектима и тако узима новац од Министарства. Ријеч је о студентској организацији у Бањалуци (СОБЛ). Они су три године за редом узимали новац за пројекат "Тренинг о писању приједлога пројекта" на коме су зарадили 5.400 КМ. Занимљиво је да је ова организација двије године за редом правила одбојкашко игралиште на пијеску у кампусу.

Поред Министарства просвјете и културе, студентске организције финансирају и Универзитети, невладине и међународне организације, као и многобројни спонзори.

Још само фале регрес и доприноси

Студентски представници су за посао који обављају солидно плаћени, па тако појединци зарађују само од плата више него просјечан радник у Српској. Занимљиво је да је скоро сваки представник студената заузео бар двије позиције у различитим студентским организацијама и прима плату за свој рад на тим мјестима. Па се дешава да су плаћени чланови Уније и плаћени чланови Скупштине студената студентских центара или плаћени чланови студентских организација својих факултета, исти људи. Кад се то сабере са новцем од пројеката и спонзора, онда већ говоримо о солидној цифри.

Дроњак: Представницима студената битан је само новац

Овом приликом преносимо вам и изјаву Николе Дроњка, предсједника Уније студената РС, из априла ове године, када је за еТрафику признао да се у студентским организацијама све врти око новца.

"Морам да нагласим да је студентско организовање ушло у једну прљаву сферу гдје се само квалификују пројекти и гдје се све врти око новца. Тако се велике паре бацају на разне студентске игре и сличне пројекте гдје се представници студената ту ограђују", рекао је Дроњак и додао:

"Треба рећи да када је ријеч о пројектима ту се ради о баснословним износима, па су тако поједине организације добијале за неке научне радове око 27.000 КМ, затим поједине игре су коштале 30.000 до 40.000 КМ. Вјерујте ми, да сам знао да овако ово функционише тражио бих од министарства да се овакви пројекти у потпуности забране. Оно на чему ћу инсистирати је да се за следећу годину укину финансијска примања за студенте који учествују у студенстком организовању па да видимо онда ко ће се кандидовати, поготово у Скупштини студентског центра гдје појединци добијају око 1.600 КМ за вријеме смјештаја", обећао је Дроњак.