Прњаворска општинска вртешка: Скупштина за Гиниса

Прњавор је мјесто које би се осим по етничкој разноликости могло прославити као најнестабилнија скупштина општине у Српској. Скупштинске већине у њој су се мијењале као временске прилике над Вимблдоном, није се знало ни ко, ни са ким има већину, нити ко је предсједник скупштине општине. Овог мјесеца није се знало ни ко ће бити […]

четвртак, 9 фебруара, 2012 / 07:52

Прњавор је мјесто које би се осим по етничкој разноликости могло прославити као најнестабилнија скупштина општине у Српској.

Скупштинске већине у њој су се мијењале као временске прилике над Вимблдоном, није се знало ни ко, ни са ким има већину, нити ко је предсједник скупштине општине.

Овог мјесеца није се знало ни ко ће бити предјсеник скупштине: актуелни предсједник Горан Земун, одборник СНСД, или његов страначки колега Жељко Симић, који је пресудом враћен на дужност, са које је смијењен новембра 2010. године.

Наиме, десило се да је Симић на једној од скупштина смијењен, о чему се морао очитовати и бањолучки суд. У међувремену је његовог насљедника из редова ПДП Жунића, на мјесту предсједника замијенио Земун. Истовремено, идентичну судску пресуду очекује и његов у међувремену већ смијењени наследник Бране Жунић (ПДП). Он је такође поднио тужбу због, како је навео, нелегалне смјене са функције , у чијој фотељи га је од 21. октобра прошле године смијенио Горан Земун.

Промјене на мјесту првог скупштинара у Прњавору изгледало је овако: Жунић- Симић- Жунић- Симић- Жунић- Земун! Према најновијој судској пресуди Симић би се требао вратити и бити седми новопостављени, а уздајући се у суд, повратак очекује и Жунић.

Свака смјена буџет је коштала дупло, јер смијењени предсједник 6 мјесеци након силаска са дужности прима пуну плату у износу од 2000 марака. Осим тога, уз редовне функционерске плате, предсједник и потпредсједник Скупштине остварују и право на одборнички додатак од више него безобразних 490 марака.

Истовремено, ни саме странке међу собом не функционишу између себе. Предсједавајући Горан Земун је прекинуо сједницу јер је истекло радно вријеме (17. часова) чиме се није стигло усвојити буџет који је предложио начелник из његове странке. Тињајући сукоб у СНСД постоји од како је начелник Дарко Томаш из општинског одбора СНСД избацио Драга Калабића. Након што их је Додик присилио на помирење, Калабић преко својих људи опструише Томаша, тако да Прњавор остаје без буџета, на привременом финансирању.

Фамозних 17 часова био је један од омиљених начина како прекинути скупштину и сачекати нову сједницу када ће позиција бити боља за актуелне предјседнике. Обично би се сједница развлачила до максимума, а онда избјегавало гласање о одлуци да се рад настави и после 17 часова. Они који би у једном моменту искористили ту пословничку могућност, обично би се жалили када се она примијени када су они у опозицији.

А већине су често мијењане, скупштине прекидане, а онда заказиване а да друге странке нису (барем по њима) биле обавјештаване. На сједницама се више расправљало о томе ко легално управља скупштином, и како смијенити актуелну.

Нису само то неконвенционалне политичке акције у Прњавору, па је 13 децембра Бранко Шиканић је нападнут од стране ДНС члана Слободана Рудоњића, након чега је овај почупао микрофон у скупштини.

Након прегруписавања, скупштинска већина се ломила на само једном човјеку, а одлучивање о кључним питањима за ову локалну заједницу зависи искључиво од Драгоје Суботића, одборника СРС „Др Војислав Шешељ“ . Он је у почетку подржавао већину СДС и ПДП, али је након тога почео да се приклања СНСД, а понекад и да напусти скупштину док не буде по његовом.

Прије тога се дешавало да предсједник скупштине покупи печат и однесе га кући, те тако онемогући рад скупштине, тј. oнемогући да се закаже сједница на којој би био смијењен.