Принудне наплате пореза: 70.000 поступака

Пореска управа Републике Српске тренутно води око 70.000 поступака принудне наплате пореза и доприноса у вриједности већој од 200 милиона КМ, изјавила је данас директор Пореске управе Српске Зора Видовић. Она је рекла новинарима у Бањој Луци да је структура дуговања по основу пореза и доприноса у Српској проблематична, наводећи да међу дуговања спада и […]

петак, октобар 19, 2012 / 14:29

Пореска управа Републике Српске тренутно води око 70.000 поступака принудне наплате пореза и доприноса у вриједности већој од 200 милиона КМ, изјавила је данас директор Пореске управе Српске Зора Видовић.

Она је рекла новинарима у Бањој Луци да је структура дуговања по основу пореза и доприноса у Српској проблематична, наводећи да међу дуговања спада и 320 милиона КМ дужника у стечајевима и 100 милиона КМ од несолвентних дужника.

Она је подсјетила да је главница активних дуговања по основу пореза и доприноса у Српској нешто више од 500 милиона КМ.

Видовићева је негирала информације према којима је Пореска управа Српске опростила 42 милиона КМ дуговања, напомињући да то Управа не може учинити по закону.

Она је појаснила да је ријеч о дужницима над којим је извршен стечајни поступак, након којег је остала мала стечајна маса, из које се нису могла наплатити та потраживања.

Директор Пореске управе Федерације БиХ Митхат Арифовић навео је да дуг по основу пореза и доприноса у том ентитету износи око 1,1 милијарди КМ.

Он је новинарима у Бањој Луци данас рекао да је код великог броја пореских дужника вриједност имовине испод вриједности дуговања, што представља велики проблем за наплату.

У Бањој Луци се одржава дводневни регионални састанак групе Б6, коју чине пореске управе из Републике Српске и Федерације БиХ, Управа за индиректно опорезивање БиХ, те пореске управе Србије, Црне Горе, Словеније и Хрватске.

Четврти састанак групе Б6 означава наставак и продубљивање међусобне сарадње и дијалога пореских управа и још једну могућност за квалитетну дискусију о актуелним и приоритетним пореским темама.

Организатори састанка су Пореска управа Републике Српске и УИО БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *