Преговори у Дохи: Пошто САД из Сирије краду нафту, а из Авганистана се повлаче – мало о рату и миру у потоњем

Нови круг мировних преговора о Авганистану почео је данас у катарској пријестоници Дохи, јавила је авганистанска телевизија "Аријана њуз".

уторак, 10 августа, 2021 / 18:04

Очекује се да ће се стране током три дана преговора усредсредити на изгледе за проналажење мирног рјешења за ситуацију у Авганистану, усљед њеног погоршања због офанзиве талибана у посљедње вријеме.

Делегацију Владе Авганистана предводиће предсједавајући авганистанском Високом савјету за национално помирење Абдулах Абдулах, а очекује се да ће у разговорима учесвовати специјални изасланици Русије, САД, Кине и Пакистана.

Руску делегацију предводи специјални изасланик предсједника Русије за Авганистан Замир Кабулов, који је и директор Друге дирекције за Азију при руском Министарству спољних послова, јавио је ТАСС.

Мировни преговори Владе Авганистана и талибана одржавају се у Дохи од 12. септембра 2020. године, а застој у разговорима догодио се након што је предсједник САД најавио да ће се америчка војска повући са авганистанске територије до 11. септембра.

Иако је повлачење америчке војске било у складу са споразумом Вашингтона и талибана, авганистански побуњеници нису испоштовали своји дио договора и наставили су офанзиву у Авганистану, заузевши до сада неколико покрајинских центара.

Сад смо насикирани и што гине пуно људи…

Више од 1.000 људи погинуло је или повријеђено у Авганистану у посљедњих мјесец дана, док талибани настављају напредовање, преузимајући контролу над седмом провинцијском пријестоницом.

У посљедња 72 часа само у провинцији Кандахар убијено је 27 дјеце, а 130 је рањено. Број жртава расте од када су се америчке и НАТО снаге почеле повлачити из земље.

"Изузетно сам забринут због погоршања ситуације у Авганистану, гдје је више од 1.000 људи убијено или повријеђено због неселективних напада на цивиле и то само у посљедњих мјесец дана", рекао је Мартин Грифитс из Канцеларије УН за координацију хуманитарних питања.

Он је рекао да авганистанска дјеца, жене и мушкарци пате и присиљени су да свакодневно живе са насиљем, несигурношћу и страхом. "Постоји озбиљна забринутост за опстанак жена и основна људска права. Након 40 година рата и расељавања, погоршано климатским промјенама и пандемијом вируса корона скоро половина авганистанског становништва треба хитну помоћ", рекао је он, јавља "Јуроњуз".

Џихадистичке групе објавиле су да су све владине испоставе "очишћене" након што је Аибак, главни град провинције Саманган, пао у руке талибана.

Побуњеници су ушли у Аибак без борбе након што су старјешине заједнице замолиле званичнике да поштеде град од још већег насиља након недељних сукоба на периферији.

Касније тог дана, портпарол авганистанског Министарства унутрашњих послова појавио се на телевизији тврдећи да су талибани претрпјели велике губитке од владиних снага.

Џихадистичка група, охрабрена повлачењем америчких и НАТО снага, прегазила је седам пријестоница провинција, изазивајући страх да влада брзо губи контролу над регионом.

Талибани су заузели и Зарањ, главни град провинције Нимроз, на југозападу земље. Како јавља "Ал џазира" талибани су заузели и град Фарах, главни град истоимене провинције на југозападу Авганистана.

Хиљаде људи је побјегло из палих градова у главни град Кабул, док милитанти милитанти одбијају позиве на прекид ватре.

"Сви се плаше талибана јер проводе насиље у подручјима која су заузели", рекао је Гулам Реза, авганистански трговац.

Сукоби у Авганистану су ескалирали драматично од маја када су САД почеле да повлаче трупе из те земље, а повлачење ће бити завршено 11. септембра.