Представљена књига "Доба Јуде" Данила Тешановића

Књига "Доба Јуде" аутора Данила Тешановића из Петрова на Озрену, коју су објавили Народна библиотека из Петрова и добојски "Мисионар", представљена је синоћ у Центру за културу и образовање у Добоју. Представљајући књигу "Доба Јуде", Тешановић је рекао да је то прича о универзалном проблему човјека и људског духа, о тој вјечној и чудесној тајни […]

среда, 4 априла, 2012 / 12:12

Књига "Доба Јуде" аутора Данила Тешановића из Петрова на Озрену, коју су објавили Народна библиотека из Петрова и добојски "Мисионар", представљена је синоћ у Центру за културу и образовање у Добоју.

Представљајући књигу "Доба Јуде", Тешановић је рекао да је то прича о универзалном проблему човјека и људског духа, о тој вјечној и чудесној тајни над тајнама оличеним у нашем људском карактеру и нашем менталитету.

"Већина људи нису кројачи својих судбина, нити су то звијезде небеске, јер највећи број људских судбина скроји доба у коме се затекнеш да живиш, као и људи и догађаји у том добу", нагласио је Тешановић.

Према ријечима рецензента књиге Озрена Јоргановића, Тешановић је овим трећим романом заокружио своје књижевно тројство којим жели да покаже на путеве изласка из посрнућа не само једног човјека, већ и народа, због чега књигу треба увијек изнова читати и промишљати.

"Аутор књиге настоји да кроз главне ликове проговоре све муке бића људског, сви болови и све чежње његове. Ту драму и језиву трагичност савременог човјека са свим својим понорима, чудесима, страхотама и ужасима Тешановић је смјестио у реални амбијент, у ратно и поратно вријеме на простору Озрена половином 20. вијека", рекао је професор и књижевник Миленко Ђукановић из Добоја.

Ђукановић је подсјетио да Тешановић остаје досљедан изграђеном властитом стилу приповиједања чију окосницу чине реалистичне слике стварности са честим примјесама натуралистичких елемената и патологијом духа постмодерне.Оставите одговор