Пред посланицима буџет и економска политика

Народна скупштина Републике Српске разматраће данас Нацрт републичког буџета за 2012. годину у износу 1,825 милијарди КМ, што је за четири одсто више него ребалансирани овогодишњи буџет. Највећи дио прихода у Нацрту буџета чине домаћи приходи од 1,6 милијарди КМ, од чега највише 1,16 милијарди КМ од индиректних пореза. Највећа позиција на расходовној страни од […]

среда, 23 новембра, 2011 / 08:04

Народна скупштина Републике Српске разматраће данас Нацрт републичког буџета за 2012. годину у износу 1,825 милијарди КМ, што је за четири одсто више него ребалансирани овогодишњи буџет.

Највећи дио прихода у Нацрту буџета чине домаћи приходи од 1,6 милијарди КМ, од чега највише 1,16 милијарди КМ од индиректних пореза.

Највећа позиција на расходовној страни од 699 милиона КМ је за лична примања, затим 340 милиона КМ за отплату спољног и унутрашњег дуга, док је за Фонд ПИО предвиђено 188 милиона КМ.

Нацртом буџета, који ће посланици разматрати уз Нацрт закона о извршењу буџета, предвиђена 153 милиона за војне инвалиднине, док је пет милиона КМ предвиђено за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Народна скупштина разматраће и Нацрт економске политике за 2012. годину, којом је предвиђен позитиван привредни раст од 2,5 одсто.

Премијер Републике Српске Александар Џомбић оцијенио је раније да је ово рестриктивна планирана стопа, између осталог и због стања у ЕУ и индикација које би могло имати на Српску.

Економском политиком предвиђено је очување садашњег броја и отварање нових радних мјеста, те јачање активности Српске на плану подршке привреди, првенствено путем буџетских субвенција.

Предвиђено је да путем Инвестиционо-развојне банке Републике Српске у идућој години буде обезбијеђено додатних 200 милиона КМ кредита, а очекује се наплата од 80 милиона КМ већ пласираних кредита, као и отварање нових кредитних линија са Европском инвестиционом банком од 50 милиона евра.

Нацртом економске политике у наредној години предвиђено је и покретање значајних инвестиционих пројеката, очување социјалне стабилности, уз додатну социјалну праведност кроз социјалне реформе са којима се кренуло ове године. Предвиђено је задржавање и јачање фискалне стабилности, реформа јавне управе, борба против корупције и криминала и европске интеграције.

Економска политика за наредну годину конципирана је на почетку значајних инвестиционих пројеката, првенствено у путној инфраструктури и у области енергетике.

Наредне године почиње изградња ТЕ "Угљевик блок три", хидроелекране "Дабар" инвестицоне вриједности 180 милиона евра, пројекат "Горња Дрина" у вриједности око 450 милиона евра, Термоелектране "Станари" у вриједности од 470 милиона евра, а наставиће се пројекат "Средња Дрина" и изградња хидроелектрана на ријеци Босни, а у пројектима путне инфраструктуре предвиђен је почетак градње моста на Сави, завршетак Маховљанске петље, дионице аутопута Бањалука – Добој.

Посланици ће разматрати приједлоге закона о комуналним дјелатностима, заштити ваздуха, измјенама и допунама Изборног закона Српске, те нацрте закона о унутрашњим пословима, агенцијама за обезбјеђење лица и имовине и приватној детективској дјелатности, минералним ђубривима, измјенама и допунама Закона о жељезницама РС, и измјене и допуне закона о образовању одраслих.

Народна скупштина разматраће и Нацрт стратегије развоја енергетике Српске до 2030. године, Приједлог буџета Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2012. годину, Извјештај о имплементацији Стратегије развоја породице у РС у периоду 2009-2014. година, за период 1. октобар 2010. до 1. октобар ове године.

Биће разматран и Годишњи извјештај Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске за прошлу годину, Годишњи извјештај Комисије за жалбе за 2009. и 2010. годину, Информација о спровођењу Омладинске политике Српске за период 1. октобра прошле до 1. октобра ове године.

На дневном реду су и приједлози одлуке о утврђивању Спомен-комплекса Козара на Мраковици културним добром од изузетног значаја, о изради просторног плана подручја посебне намјене Национални парк "Козара", о изради просторног плана подручја посебне намјене Национални парк "Сутјеска", те о именовању Савјета плана за праћење измјена и допуна Просторног плана Српске до 2015. године.

Почетак сједнице заказан је за 10.00 часова.Оставите одговор