Потврђено: Народна скупштина у понедељак о референдуму

Колегиј Народне скупштине РС данас је одредио термин одржавања посебне сједнице на којој се очекује стављање ван снаге одлуке о референдуму у РС о Суду и Тужилаштву БиХ.

петак, новембар 3, 2017 / 12:05

Сједница ће бити одржана у понедељак 6. новембра с почетком у 10 сати.

Подсјећамо, захтјев за повлачење одлуке поднијеле су странке владајуће већине у РС, док из опозиције указују да је власт тиме показала страх за личне позиције и девалвирала референдум као механизам изјашњавања грађана. Ентитетски предсједник РС Милорад Додик тврди да се од референдума не одустаје, али да ће се сачекати на „српско јединство“ по том питању.

Лидер СДС Вукота Говедарица је одговорио да Додик манипулише народом, па и када је ријеч о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ. Одлука о суспензији спорног референдума, који је изазвао ошто противљење представника међународне заједнице, предлаже се двадесетак дана уочи истека рока за његово одржавање.

Владајућа већина у Народној скупштини РС на сједници 15. јула 2015. донијела је одлуку о расписивању референдума, али она све до 20. септембра ове године није била објављена у „Службеном гласнику РС“.

Додик је одмах по објављивању одлуке најавио да су се промијениле међунродне околности и да ће на НСРС иницирати отказивање одлуке о референдуму, иако је њено извршрње објавом у СГ већ морало почети.4 КОМЕНТАРА

 1. „’Ako opozicija glasa protiv odluke o povlačenju skupštinske odluke o održavanju referenduma o sudu i tužilaštvu BiH i poslanici DNS će glasati protiv,’ rekao je večeras u emisiji Puls BN televizije predsjednik DNS-a Marko Pavić.” – http://www.rtvbn.com/3884406/i-pavic-se-oslanja-na-opoziciju

  Суптилни одговор јавног сервиса пред гласање: http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=276698

 2. За опозицију се слажемо, али Додикова прича не пије воду барем из два разлога.

  Прво, упитно је да ли се ситуација драстично промијенила у претходне двије године. Народна скупштина је усвојила одлуку о референдуму у јулу 2015, девет мјесеци након необавезујућег референдума о независности Каталоније и мјесец дана након што је доњи дом британског парламента усвојио одлуку о референдуму о напуштању Европске уније. Европа ни тада није благонаклоно гледала на референдуме.

  Друго, власт је одлуку о референдуму држала двије године у ладици, гдје је дочекала да се, наводно, промијене околности и контекст. Не би ме чудило да је то и био план, јер ако довољно дуго чекаш, неминовно је да се ситуација кад-тад развије у оном правцу који ће да оправда, ако не и изискује, промјену става и политике. Шта год да је било посриједи, ако су се услови у међувремену заиста толико промијенили, то значи да је претходно постојала повољна клима за одржавање референдума, а Додикова власт је пропустила да ту прилику искористи.

  Брзоплето, непромишљено и без општег консензуса загазити, по други пут, у ствар од националног интереса – коју си претходно сам ставио ван своје надлежности – па се затим нећкати и оклијевати двије године, да би на крају, по други пут, од тога одустао, и то кукавички оптужујући млитаву опозицију, то никако не може да се опише као одговорна, државничка политика.

 3. Умало да заборавим једну значајну промјену околности и контекста – за предсједника Сједињених Америчких Држава изабран је Доналд Трамп, велики пријатељ Републике Српске и њеног предсједника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *