Постигнут велики нафтни договор

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њене савезнице који нису чланице ОПЕК постигли су у недељу договор о постепеном укидању 5,8 милиона барела дневно смањења производње нафте до септембра 2022. године, јер су цијене робе достигле двогодишњи рекорд.

понедељак, 19 јула, 2021 / 13:35

Координисано повећање снабдијевања нафтом из скупине познате као ОПЕК + започеће у августу, саопштио је ОПЕЦ.

Укупна производња повећаваће се за 400.000 барела дневно мјесечно од тог тренутка надаље. Међународна агенција за енергетику процјењује око 1,5 милиона барела дневно мањка за другу половицу ове године, што указује на уско тржиште упркос постепеном повећању снабдијевања ОПЕК.

ОПЕК + договорио се у прољеће 2020. године кумулативно смањити историјскох готово 10 милиона барела дневно сирове производње јер се суочио с падом цијена нафте изазваним пандемијом. Савез је поступно смањио резове на око 5,8 милиона барела дневно.

Деветнаести министарски састанак ОПЕК и земаља изван ОПЕК устврдио је да је свјетска потражња за нафтом показала "јасне знакове побољшања и пад залиха ОЕЦД-а, будући да се економски опоравак наставио у већини дијелова свијета” захваљујући убрзавању програма вакцинисања.

Међународна референтна вриједност сирове нафте Брент порасла је 43% у односу на прошлу годину и више од 60% у односу на исто вријеме прошле године, а многи аналитичари очекују да ће у другој половини 2021. нафта трговати на нивоима од 80 долара за барел. Брент се на крају трговања у петак затворио на 73,59 долара за барел.

ОПЕК је у четвртак објавио да очекује да ће се свјетска потражња за нафтом идуће године приближити претпандемијском нивоу од око 100 милиона барела дневно, предвођена растом потражње у Сједињеним Државама, Кини и Индији.