Послије овакве анкете на РТРС неће вам бити добро

Манипулисање резултатима наводних истраживања јавног мнијења једно је од нових оружја политичке борбе.

понедељак, 10 априла, 2017 / 13:23

Пише Младен Боројевић

Епски ниво кршења свих новинарских стандарда РТРС је направио 6. априла 2017. У овом случају немогуће је описати о чему је ријеч, уколико се не анализира реченица по реченица овог медијског злодјела.

Кренимо редом:

Да су локални избори одржани у марту, Савез независних социјалдемократа освојио би 47,2 одсто гласова грађана Републике Српске.

Овдје имамо случај да су локални избори завршени, а да се расположење бирача испитује ретроактивно. У питању је јединствен случај у историји истраживања јавног мнијења. Могли смо додуше видјети да се у свијету појаве резултати популарности неког политичара или странака након избора, чиме се мјери расположење бирача након неких важних одлука. Оно што РТРС објављује је нешто што никад није виђено у свијету.

Резултати су ово истраживања јавног мњења, исте агенције која је проводила истраживања уочи прошлих локалних избора, а који су у посједу Новинске агенције СРНА.

Још један некориштен поступак у новинарској пракси. Позивање на неименовану агенцију на коју смо се позивали и прошли пут. Посјед новинске агенције је додатни парадокс, јер се само код нас новинске агенције баве објављивањем непровјерених и непотпуних информација. А при томе, истраживање јавног мнијења се крије као нешто тајновито, док се у нормалним околностима агенције саме промовишу објављивањем резултата истраживања.

Према овом истраживању, СНСД би са било којим партнером, односно само једним од три потенцијална, имао више од 50 одсто гласова да су избори одржани у марту ове године.

Овдје нас потпуно збуњује то што се прво спомињу локални избори, а онда се већина рачуна за НСРС. Како је уопште конципирано питање, да ли бирачи питани за кога би гласали на локалном нивоу, или на републичком?

Затим, зар гласачи у Српској не гласају по пропорционалном систему у девет изборних јединица? Зар није познато да и са мање од 50 одсто гласова можете имати натполовичну већину у НСРС? По чему СНСД има само три потенцијална партнера?

Резултати истраживања, које Срна преноси, кажу да је на питање која је политичка партија најспособнија да заштити национални интерес Срба у БиХ, 52,53 одсто испитаника рекло је да је то СНСД, а 13,96 Савез за промјене.

Оставимо на страну то што СЗП у извјештају РТРС није више такозвани. Имамо на сцени парадокс. Зашто је СЗП супротстављен СНСД, а не коалицији три странке? Зашто је постотак СЗП нижи од збира странака који га чине, уколико СЗП није убачен као понуђени одговор заједно са именима осталих странака, да збуни анкетиране?

Просјечна старост испитаника је 44 године, а истраживање је вршено од 20. до 23. марта на територији 13 градова и општина Републике Српске на величини узорка од 2.000 испитаника.

Испитати 2000 људи у року четири дана је фасцинантна бројка, која сама по себи руши вјеродостојност испитивања. Ипак, значајније је то да се истраживање у 13 општина представља као репрезентативно за цијелу Српску. Чак и кад би говорили о 13 највећих градова и општина, од 64 колико их има у Српској, то представља само половично истраживање које се не може односити на цијелу РС.

Као закључак се може рећи да је вјероватно у питању страначко истраживање на локалу, које има вриједност само за страначке потребе, и ни у ком случају није мјеродавно за објављивање ни на СРНА ни на РТРС, док покушај манипулације приписивања некаквој агенцији из Србије представља тешку злоупотребу.