Попис становништва до краја године?

Попис становништва у БиХ може бити спроведен до краја ове године иако су у петак делегати Дома народа бх. парламента одгодили изјашњавање о овом закону за 15 дана.  Умјесто гласања и улагања амандмана на Закон о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ, делагати су донијели закључак да се ова фаза продужи како би постигли […]

петак, јул 15, 2011 / 20:31

Попис становништва у БиХ може бити спроведен до краја ове године иако су у петак делегати Дома народа бх. парламента одгодили изјашњавање о овом закону за 15 дана.

 Умјесто гласања и улагања амандмана на Закон о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ, делагати су донијели закључак да се ова фаза продужи како би постигли политички договор.

Огњен Тадић, предсједавајући Дома народа, рекао је да је оптимиста, те да је извјесно да ће бити постигнут политички договор о попису.

Закон о попису становништва један је од услова који би БиХ требала испунити приликом аплицирања за чланство у ЕУ, а овај закон није прошао комплетну процедуру у претходном сазиву Дома народа.

Члан 48 један је од спорних дијелова овог закона јер прописује обавезу примјене резултата пописа из 1991. године до проведбе Анекса 7 Дејтонског споразума, односно повратка избјеглица.

"На сједници је јасно речено да делегати из свих странака тврде да је члан 48 бесмислен. Предложићу да читав Клуб делегата српског народа има заједнички амандман, јер је већа снага ако то радимо заједно као делегати из РС, поготово што је познат став Народне скупштине РС", рекао је Тадић.

Младен Иванић је једини српски делегат из прошлог сазива који је тада подржао закон у овој форми, али ће подржати заједнички амандман јер остаје при тврдњи да је члан 48 бесмислен.

"Попуњавање позиција већ је прописано Уставом, а овај би се члан могао односити евентуално на државне службенике", казао је Иванић.

Већина делегата се сложила да је попис становништва неопходно урадити у овој години и због економских разлога, али и европских интеграција и инвестиција.

Драган Човић, замјеник предсједавјућег Дома народа, очекује да се за 15 дана постигне политички договор.

"Увјерен сам да ћемо се међусобно усагласити и о двије кључне ствари – самог начина и елементима о којима треба да се изјашњавамо, инсистирању на националној, вјерској и језичкој опредијељености, те дефинисању времена од када би попис становништва вриједио", казао је Човић.

Сулејман Тихић, други замјеник предсједвајућег Дома народа, вјерује да ће у наредних 15 дана доћи до политичког договора како би завршили преостале обавезе у вези са овим законом и започели попис, који се у већини европских земаља проводи у току ове године.

Извор: Независне новинеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *