Либијске снаге заузеле Брегу

Либијске снаге сузбиле су координисани напад снага НАТО и побуњеника на стратешки важан нафтни град Брегу на истоку земље, саопштио је портпарол владе у Триполију Муса Ибрахим, истичући да такав напад крши мандат УН који је НАТО добио у циљу заштите цивила.  Он је казао да је "немилосрдан" координисани напад изведен са мора и из […]

петак, јул 15, 2011 / 20:29

Либијске снаге сузбиле су координисани напад снага НАТО и побуњеника на стратешки важан нафтни град Брегу на истоку земље, саопштио је портпарол владе у Триполију Муса Ибрахим, истичући да такав напад крши мандат УН који је НАТО добио у циљу заштите цивила.

 Он је казао да је "немилосрдан" координисани напад изведен са мора и из ваздуха, али да су снаге режима лидера Моамера Гадафија успјеле да поразе и НАТО и побуњенике и да убију велики број припадника побуњеничких снага и ухвате још много њих.

"Овај напад показује да НАТО није заинтересован ни за демократију, ни за заштиту цивила и мир", истакао је Ибрахим, јавио је АП.

Наводи о нападу и контранападу на Брегу, међутим, нису независно потврђени.
Америчка агенција оцјењује да напад на Брегу по свој прилици представља покушај да се покрене застој у рату у овој земље и освоји вриједна нафтна инфраструктура.

У међувремену, на западном фронту побуњеници су саопштили да су поново заузели планинско насеље Кавалиш, 120 километара од Триполија, али се Ибрахим наругао побуњеницима, истичући да они успију да освоје територију само кад се Гадафијеве снаге привремено повуку због ваздушних напада.

Побуњеници контролишу источну Либију и поједине мање дијелове на западу, док снаге Гадафија држи Триполи и велике западне дијелове земље.

Либијски званичници упозорили су земље које учествују у ваздушним нападима НАТО да би могле да буду искључене из улагања и учествовања у либијском нафтном сектору ако наставе да подржавају побуњенике, а прва званична забрана јуче је уведена Италији, једном од највећих инвеститора у овој сјеверноафричкој земљи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *