Пољаци размишљају о референдуму за еврозону

Пољска разматра одржавање референдума о придруживању еврозони, како би се превазишла блокада у парламенту поводом овог питања. Премијер Доналд Туск поменуо је ове седмице идеју о изјашњавању грађана о непопуларном евру, пошто десно оријентисана опозиција годинама наглашава да ће блокирати измјене Устава неопходне за прелазак на европску валуту. Усвајање евра и даље је циљ Туска […]

недеља, март 31, 2013 / 10:32

Пољска разматра одржавање референдума о придруживању еврозони, како би се превазишла блокада у парламенту поводом овог питања.

Премијер Доналд Туск поменуо је ове седмице идеју о изјашњавању грађана о непопуларном евру, пошто десно оријентисана опозиција годинама наглашава да ће блокирати измјене Устава неопходне за прелазак на европску валуту.

Усвајање евра и даље је циљ Туска и његове центристичке владе, а премијер је изјавио да би то питање могло да се ријеши референдумом зато што је у том случају "потребно мање гласова за побједу", пренио је АФП.

Према условима пријема Пољске у ЕУ 2004. године, ова земља од 38 милиона становника обавезна је да прихвати евро, али јој није постављен крајњи рок да то учини. Варшава је обећала да ће се придружити еврозони до 2015. године.

Министар финансија Јацек Ростовски изјавио је да је подршка јавности за тај потез пресудна, али је сугерисао да треба укинути услов излазности 50 одсто грађана на референдум за његову валидност.

Пољска оклијева да пређе на евро због проблема у 17 земаља еврозоне, које покушавају да ријеше дужничку кризу.

Дебата о евру у Пољској поново је актуелизована тек у јануару, у вријеме када је земља покушавала да осигура што више субвенција у буџету ЕУ у периоду од 2014. до 2020. године.

"Ако влада жели да се покрене ка чланству у еврозони, мора то да учини одмах. То је очекивање које влада у Бриселу и другдје. У противном ћемо бити искључени из учешћа у доношењу важних одлука", изјавио је Марцин Заборовски, директор Пољског института за међународне послове.

Пољска је остваривала значајан економски раст у свакој години послије пада комунизма прије двије деценије и то је једина чланица ЕУ којој је то успијевало и у годинама глобалне финансијске кризе од 2007. до 2009. године.Оставите одговор