Решићева: Комунални полицајци ће моћи затворити кафану

Према новом закону о Комуналној полицији Републике Српске, комунални полицајац ће, уколико утврди кршење неке од законских одредаба или одредаба из дозволе за рад одређеног угоститетљског објекта, моћи да на седам дана затвори тај објекат. Министар управе и локалне самоуправе Српске Лејла Решић рекла је Срни да тачно радно вријеме угоститељских објеката зависи од одлука […]

недеља, март 31, 2013 / 10:42

Према новом закону о Комуналној полицији Републике Српске, комунални полицајац ће, уколико утврди кршење неке од законских одредаба или одредаба из дозволе за рад одређеног угоститетљског објекта, моћи да на седам дана затвори тај објекат.

Министар управе и локалне самоуправе Српске Лејла Решић рекла је Срни да тачно радно вријеме угоститељских објеката зависи од одлука локалних заједница, али да је веома битно што је Комунална полиција добила могућност да забрани рад онима који не буду поштивали те одлуке.

"Надамо се да ћемо на овај начин увести више реда у ову област и да смо дошли до добрих рјешења“, рекла је Решићева у интервјуу Срни.

Она истиче да је новим законом тачно дефинисано каква је процедура приликом контроле, затварања угоститељских објеката, али и уопште када је ријеч о раду Комуналне полиције.

Решићева је најавила да ће ресорно министарство у првом кварталу ове године посланицима понудити и нацрт новог закона о измјенама и допунама закона о локалној самоуправи и нацрт закона о измјенама и допунама закона о статусу и платама функционера у јединицама локалне самоуправе.

Говорећи о стању у локалним заједницама, Решићева наглашава да је ситуација тежа у ово доба године због слабијег прилива прихода у буџет, али да нема примјера да је ситуација драстично лошија него претходних година.

"Влада Републике Српске је на прошлој сједници усвојила одлуку о исплати прве транше неразвијеним и изразито неразвијеним општинама, за које вјерујемо да ће помоћи општинама да превазиђу ову ситуацију. Друга транша биће отприлике за нека два до три мјесеца, а квартално и наредне двије“, рекла је Решићева.

Она је нагласила да у развоју локалних заједница огромну шансу нуди и међуопштинска, односно регионална сарадња пројектима као што је "Подриње" или суфинансирање пројеката из ИПА фондова.

"Два савеза општина и градова – Републике Српске и Федерације БиХ праве преднацрт закона о међуопштинској сарадњи“, наводи Решићева и напомиње да би један такав закон локалним заједницама био од помоћи и подстакао их да још више улазе у комуникацију и сарадњу.

Решићева каже да је и "Бикон шема" показала да општине размјењују добру праксу, а да се и Швајцарска понудила да помогне када закон дође у фазу нацрта.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске напомиње да се на сједници Конгреса локалних и регионалних Савјета Европе, недавно одржаној у Стразбуру, којој је и бх делегација присуствовала, могло чути низ добрих примјера и могућности за унапређење положаја ромске популације у локалним заједницама.

"У другој половини године, када видимо шта се то све нуди, наћи ћемо начина, а већ и овдје имамо добру законску регулативу, да се одмах укључујемо у те програме“, наглашава Решићева у интервјуу Срни.

Када је је ријеч о раду министарства којим руководи, Решићева се осврнула на позитиван извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за 2011. годину.

"Такво стање сам наслиједила – позитивне извјештаје министараство је добијало и прије мог доласка, тј. од када постоји Главна служба за ревизију јавног сектора. Међутим, сваки нови извјештај је додатна обавеза да радимо одговорније и боље“, закључила је Решићева.0 КОМЕНТАРА

 1. Глупандерко, само ниси објаснила ко ће вама плаћати порезе из те угоститељске бранше? Затворени локали или најбоље комунална полиција? Глупандерко, зашто одмах не предложиш да се смање порези и обавезе власницима локала, па да сходно томе и они могу скраћивати радно вријеме према вашим жељама!?

  Овако сте направили још већи проблем, затворићете неке кафане оних са слабијим леђима и који су састављали крај с крајем, јер неће имати зараде никакве, самим тим ћете повећати број незапослених. Док ће они силнији и јачи и даље радити несметано, пошто им нећете смјети ни присмрдити локалима. Други проблем који ћете ви глупандери министарски направити, је тај што ће се млади окренути алтернативним локацијама, приватни станови, журке, или паркови, паркинзи и друга мјеста ко у рату.
  Трећа ствар је овдје у Источном Сарајеву што ће се млади окренути према федералном Сарајеву и тамо излазити и тамо ризиковати да прођу како прођу, али сигурно да ће носити наше паре да их тамо троше!

  Па се ти глупачо, запитај шта то ти предлажеш умјесто да тај проблем ријешите сасвим нормално ко у другим земљама што се рјешава!

 2. Одјељење комуналне полиције

  Зоран Боровчанин, дипл. инж. пољопривреде

  Адреса: Гласиначка бб, 71350 Соколац

  Телефон: +387 57 448 483
  Е-маил: [email protected]

  Рођен 13.12.1962. године у Сокоцу. Основну и средњу школу завршио у Сокоцу, а Пољопривредни факултет у Сарајеву.

  Директор предузећа „ДОО Видрићи“ Соколац. Биран за одборника у Скупштини општине Соколац у протекла два мандата и одборник у граду Источно Сарајево.

  Ожењен,отац двоје дјеце.

  НАДЛЕЖНОСТИ ОДЈЕЉЕЊА

  Одјељење комуналне полиције обавља све послове из надлежности Комуналне полиције одређене Законом о комуналној полицији („Службени гласник Републике Српске„ број:85/03), и одлукама Скупштине општине Соколац.

  Odbornik krao drvnu građu
  Policija je pokrenula istragu protiv nezavisnog odbornika u Skupštini opštine Sokolac Zorana Borovčanina (49) zbog sumnje da je počinio krivično delo šumska krađa, saznaje Press RS.

  OSUMNJIČEN Zoran Borovčanin
  Kako je rečeno u CJB Istočno Sarajevo, istraga je pokrenuta kada je policija u pilani u selu Margetići kod Sokoca pronašla kamion sa 60 trupaca nepoznatog porekla. Načelnik CJB Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević kaže da je policija trupce privremeno oduzela i predala Šumskom gazdinstvu „Sokolac“.
  – Policijski službenici su pronašli kamion pun drvne građe, bez potrebne dokumentacije. Kamion je dovezen pred jednu pilanu u selu Margetići, a na trupcima nije bilo potrebnih pečata, pa se pretpostavlja da su nelegalno posečeni. Operativnim radom na terenu utvrđeno je da je trupce u pilanu dovezao Z. B. O tom slučaju obavešteno je Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, koje je naložilo da se sprovede istraga zbog sumnje da je počinjena šumska krađa – rekao je Vasiljević, ne želeći da otkriva identitet osumnjičenog.
  Borovčanin je kandidat DNS-a za odbornika u SO Sokolac na oktobarskim izborima.

  OVO JE VLAS U SOKOCU SDS, MOJ CICKO ŠTA TI OVO TREBA

Оставите одговор