Поларна свјетлост видљива и код нас, али у мраку

Могуће је да наредних дана становници широм свијета виде током ноћи поларну свјетлост, објављено је ноћас. Узрок су двије мање олује на Сунцу које су бљеснуле у недељу, шаљући хиљаде тона сунчеве плазме право ка Земљи. Научници кажу да становништво америчких држава од Мејна до Мичигена и даље ка сјеверу може видјети необичну ноћну свјетлост […]

уторак, август 3, 2010 / 11:42

Могуће је да наредних дана становници широм свијета виде током ноћи поларну свјетлост, објављено је ноћас.

Узрок су двије мање олује на Сунцу које су бљеснуле у недељу, шаљући хиљаде тона сунчеве плазме право ка Земљи.

Научници кажу да становништво америчких држава од Мејна до Мичигена и даље ка сјеверу може видјети необичну ноћну свјетлост у сјеверном делу неба.

Географска ширина Мејна је 44 степена северне ширине, а Мичигена 43 степена.

Географска ширина Србије је такође између 44. и 43. степена.

Обично се поларна свјетлост аурора бореалис види само у крајевима близу Сјеверног пола, а изгледа као брзо промјенљиви снопови црвене и зелене боје преко неба.

Међутим, олује на Сунцу их могу послати и јужније.

Амерички центар за прогнозу времена у свемиру у Боулдеру, Колорадо, каже да ће плазма стићи до Земље вјероватно вечерас или у сриједу пред зору.

Мање олује на Сунцу, какве су биле у недељу, нису већа пријетња сателитима и електро-мрежи.

Сунце је до недавно било у фази са мало олуја.

Поларна свјетлост, изазвана мањим олујама на Сунцу, наредних дана ће можда бити видљива и у Србији, изјавио је данас стручњак Астрономског друштва "Руђер Бошковић" Александар Оташевић.

Оташевић је агенцији Бета рекао да је поларна свјетлост последњи пут била виђена из Србије пре 10 година и додао да се она може уочити искључиво из природе и неосвијетљених насеља.

"Поларна светлост је врло танана у смислу интензитета, тако да је осветљено београдско небо и светло било којих других градова потпуно убија. Ако хоћете да уживате у том феномену, ипак се морате склонити од насељених места на неко мрачније место", рекао је Оташевић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *