Почиње “Краткофил панч“ – школа документарног филма

Школа документарног филма “Краткофил панч“ почиње данас, у оквиру које ће полазници до 18. новембра научити све о реализацији једног документарца. Интезиван курс који се одржава у Бањалуци водиће прослављени документариста из Србије Борис Митић и школовани видео активиста из Хрватске Оливер Сертић. У оквиру “Краткофил Панча“ радиће се на шест прича које ће бити […]

понедељак, новембар 14, 2011 / 10:23

Школа документарног филма “Краткофил панч“ почиње данас, у оквиру које ће полазници до 18. новембра научити све о реализацији једног документарца. Интезиван курс који се одржава у Бањалуци водиће прослављени документариста из Србије Борис Митић и школовани видео активиста из Хрватске Оливер Сертић.

У оквиру “Краткофил Панча“ радиће се на шест прича које ће бити реализоване у оквиру заједничког омнибус документарца који ће имати премијеру на Шестом Међународном филмском фестивалу Краткофил Плус. Након премијере слиједи фестивалско и телевизијско приказивање омнибуса.

Документариста Борис Митић рекао је да је “Краткофил Панч“ идеалан формат, јер нуди комплетну обуку у интензивној петодневној радионици, а затим и доста времена за праксу.

„Надам се да ће кандидати што пре постати свесни онога што ће научити, и да ће у примени истог задржати своје карактере и ставове“, рекао је Митић.

Видео активиста Оливер Сертић истакао је да ће кандидате у оквиру Краткофил Панча учити прије свега оно што сами полазници желе научити, а то ће се кретати у распону од активистичког видеа до документарног филма.
„Мислио сам да ће се због сталног медијског упумпавања приче о људским правима и изгубљеним вриједностима у БиХ, код екипе појавити инат контра такве радионице, али на сву срећу није“, објаснио је Сертић

Селекторски тим изабрао је сљедећих шест пројеката који ће бити реализовани у оквиру “Краткофил панча“:

1. „Дрекавац" Сандре Дукић, Гордане Мацановић и Горане Боснић (Бањалука)
2. "Трамвај страха" Ермин Кадић (Сарајево)
3. "Умро је турбо фолк" "Контракулта" (Бањалука)
4. "Злостављена" Позоришта Котор Варош и Даше Гајић (Бањалука)
5. "Како хоћеш, може лоше, а може и горе" Ене Бавчић (Сарајево)
6. "Три четврт дана једног бх. инвалида" Бојана Ђокића (Бањалука)

Идеја филма под називом „Дрекавац“ говори о појави једног застрашујућег бића, јер ако је ишта заједничко становницима Босанске Крајине, то је једна ствар – страх од дрекавца. Нико не зна тачно шта је то, како изгледа, ни гдје обитава, али сви тврде да он постоји.

Радња документарног филма „Трамвај страха“ одвијаће се у трамвају, превозном средству које, упркос томе што служи великом броју грађана, у исто вријеме представља опасност и узрокује страх и параноју због чињенице да су управо трамваји често поприште пљачки, насилничког понашања према путницима и возачима, ножева и убистава.

Прича „Умро је турбо фолк“, покушава произвести утисак озбиљности феномена Турбо Фолка, који је, иако га многи прихватају олако и сврставају у још један вид забаве, несумњиво пенетрирао у многе сфере данашњег друштва.

Идеја филма „Злостављена“ у средишту интересовања има жену која је психички и вербално злостављана поступцима конзервативног мужа. Филм ће поставити питања да ли постоји родна равноправност, какав је положај жене у нашем друштву и да ли су још увијек жене грађани другог реда?

Тема филма „Како хоћеш, може лоше, а може и горе" фокусира се на једну од највећих мањина у Босни и Херцеговини, Рома, чији се положај у друштву налази испод достојанства. Ауторка филма жели да покаже проблеме са којима се многи Роми морају носити свакодневно, услове живота у којима живе и могућности које им се пружају.

Радња филма "Три четврт дана једног бх. инвалида" бавиће се уобичајеним даном студента са инвалидитетом, његовим потребама, проблемима, сновима. Ова идеја је настала у циљу рушења предрасуда околине према особама са инвалидитетом.

Полазници радионице имају прилику да кроз Краткофил Панч испричају своју причу и сниме свој први ангажовани, нецензурисани документарни филм. Послије интезивног курса учесници ће добити продукцијску подршку и започети снимање које ће трајати до марта 2012. кад ће се вратити у Бањалуку на монтажу.

Пројекат „Краткофил панч“ организује УКС „Лантерна“ у сарадњи са Канцеларијом за односе с јавношћу Америчке амбасаде у БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *