Почиње градња највећег радио телескопа на свијету

Аустралија је започела изградњу свог САКО система који би требало да постане највећи радио-телескоп на свијету.

петак, 16 децембра, 2022 / 15:52

САКО је скраћеница од Square Kilometer Array (Квадратни километарски низ), а као што назив имплицира, низ ће се фокусирати на нискофреквентне сигнале.

Пандан са 197 конвенционалних радио антена, СКА-Мид, долази у национални парк Мееркат у сувом, ненасељеном региону Кароо у Јужној Африци. Тај елемент ће проучавати фреквенције средњег опсега.

Аустралијски сегмент је заједнички напор посвећене СКА организације и Организације за научна и индустријска истраживања Комонвелта.

Очекује се да ће комбиновани низ, првобитно замишљен 1991. године, трансформисати радиоастрономију. То ће углавном бити од помоћи за проучавање раног универзума и могло би пружити нови увид у формирање првих звијезда током периода рејонизације.

Међутим, такође би требало да помогне у истраживању тамне енергије и њеног потенцијалног утицаја на космичку експанзију. Екстремна осјетљивост може чак бити корисна у потрази за ванземаљским животом, иако ће резолуција ограничити најдетаљније претраге на релативно блиске звијезде.

Очекује се да ће радови на Сqуаре Километер Арраy бити завршени до 2028. године, а након тога ће бити потребно неко вријеме да научници прикупе и дешифрују резултате. Међутим, као и са Џејмс Веб свемирским телескопом, очекује се да ће дуго чекање исплатити дивиденде.

Ово је генерацијска промјена која би могла да пружи нове увиде у универзум, а не само више детаља, пише ПЦ Пресс.