Пленковић обзнанио: У Неовисној Републици Хрватској предсједника бирају на Дан ЈНА

Грађани Хрватске (што ће рећи и Срби) бираће предсједника државе на изборима 22. децембра, објавио је премијер Андреј Пленковић на сједници владе.

петак, 15 новембра, 2019 / 06:44

Уколико нови предсједник не буде изабран у првом кругу, други круг ће бити 5. јануара 2020.

Изборни рокови почињу да теку 22. новембра, а званична изборна кампања трајаће око двије седмице.

Сви који желе да се кандидују мораће у року од 12 дана да прикупе најмање 10.000 потписа.

Кандидатуру за предсједника Хрватске, чији мандат траје пет година, најавило је 15-так потенцијалних кандидата, међу којима и актуелна предсједница Колинда Грабар-Китаровић, која у трку креће као кандидаткиња владајуће Хрватске демократске заједнице.

Највећи конкуренти актуелној предсједници су бивши премијер Зоран Милановић, кандидат највеће опозиционе Социјалдемократске партије и независни кандидат, пјевач Мирослав Шкоро, којег подржавају бројне десне странке и чију подршку је Грабар-Китаровић имала на прошлим изборима.

Према предизборним анкетама, расте популарност бившег судије Трговачког суда у Загребу Мирослава Колакушића, који је на европским изборима освојио мандат хрватског европосланика.

Изборе расписује влада Хрватске у року који омогућава да се они одрже најмање 30, а највише 60 дана пре истека мандата председника.

Посљедњи предсједнички избори одржани су 28. децембра 2014, односно други круг 11. јануара 2015. године.

Актуелна предсједница Колинда Грабар-Китаровић званично је ступила на функцију 19. фебруара 2015. Она је тада на изборима побиједила кандидата коалиције лијевог центра, дотадашњег предсједника Иву Јосиповића.