ПИК упозорава НСРС

БАЊА ЛУКА – Амбасадори земаља чланица Савјета за провођење мира у БиХ, осим Русије, упозорили су Народну скупштину РС да би усвајање закона о катастру РС имало значајне импликације у односу на власништво над имовином у РС. "Желимо поновити да се без обзира на предложене законе налогом високог представника од 5. јануара забрањује сва промјена […]

уторак, фебруар 22, 2011 / 13:51

БАЊА ЛУКА – Амбасадори земаља чланица Савјета за провођење мира у БиХ, осим Русије, упозорили су Народну скупштину РС да би усвајање закона о катастру РС имало значајне импликације у односу на власништво над имовином у РС.

"Желимо поновити да се без обзира на предложене законе налогом високог представника од 5. јануара забрањује сва промјена права власништва над државном имовином до коначне одлуке Уставног суда БиХ", наводи се у писму упућеном предсједнику и шефовима посланичких клубова парламента РС.

ПИК наводи да се ова забрана примјењује и на Управу за геодетске и имовинскоправне односе РС.

"Сматрамо да је важно да будете у потпуности свјесни ове чињенице и прије него што почнете разматрати предложене законе", наведено је у писму.

Амбасадоре ПИК-а забрињавају и недавне изјаве званичника РС о томе да ће настојати да примјењују законе без обзира на високог представника. Они су поново поручили да се питање државне имовине мора ријешити консензусом у БиХ.

Приједлог закона о катастру Републике Српске, којег би Народна скупштина РС данас требало да разматра по хитном поступку, предвиђа концепт који ће омогућити Српској да на најефикаснији начин успостави ажурну евиденцију непокретности и права на њима.

Тај концепт значио би поновно успостављање јединствене евиденције катастра и грунтовнице која би била у надлежности извршне власти, а не, као што је сада случај, да је катастар у надлежности Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, а грунтовнице у надлежности судске власти.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да Српска Приједлогом закона о катастру жели да успостави јединствену евиденцију коју предлажу многи стручњаци и која је у складу са европским директивама.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *