Петра Квитова освојила Вимблдон

Вимблдон има нову шампионку у женском синглу – Петру Квитову! Прву грен слем титулу у каријери освојила је 21-годишња Петра Квитова. Млада Чехиња је у словенском финалу била боља од Марије Шарапове – 2:0 (6:3, 6:4). Меч је трајао 85 минута. Чехиња је захваљујући снажним ударцима са основне линије и одличном сервису, постала тек трећа […]

недеља, 3 јула, 2011 / 00:43

Вимблдон има нову шампионку у женском синглу – Петру Квитову!

Прву грен слем титулу у каријери освојила је 21-годишња Петра Квитова. Млада Чехиња је у словенском финалу била боља од Марије Шарапове – 2:0 (6:3, 6:4). Меч је трајао 85 минута.

Чехиња је захваљујући снажним ударцима са основне линије и одличном сервису, постала тек трећа леворука тенисерка која је освојила Вимблдон, после Ен Џоунс и Мартине Навратилове.

"Тешко је наћи праве ријечи којима бих описала своје узбуђење, док стојим пред овако великим тенисеркама, као што су Јана Новотна и Мартина Навратилова", рекла је Квитова.

Шарапова је одлично почела меч и направила брејк, али је Квитова одмах узвратила и изједначила на 1:1.

Веома брзо чешка тенисерка је поново одузела сервис Шараповој и потпуно наметнула свој стил игре. Одличним сервисом тенисерка из Биловеца на истоку Чешке дошла је до заслуженог вођства од 5:2. До краја првог сета преостало јој је да само задржи исти ниво и потврди добру форму.

Други сет био је неизвјеснији. Шарапова је пружила нешто бољу игру, али је ипак Квитова направила три брејка и повела са 4:2. Чехиња је у наставку меча повратила добар сервис, а поготово у последњем, 10. гему, Шарапова није могла да јој парира.

Рускиња до финалног меча није изгубила ниједан сет на овогодишњем Вимблдону, али је у дуелу за трофеј показала много више нервозе од 21-годишње Чехиње.

Највећи успех Квитове до сада је био пласман у полуфинале Вимблдона прошле сезоне, док је прва два наступа на трави "Ол Ингланд клуба" завршавала већ у првом колу. Није имала запаженије резултате ни на остала три грен слема. Само је на Аустралијан Опену ове године стигла до четвртфинала, док јој је на Ролан Гаросу и УС Опену највећи домет било четврто коло.

Квитова је тренутно осма на WТА листи, што јој је и највећи домет у каријери, али је од понедељка чека нови напредак на листи најбољих тенисерки свијета. До сада је освојила пет титула.

Марија Шарапова, шеста на WТА листи, није успела да понови успјех из 2004. и да се после седам година поново окити титулом најбоље тенисерке на чувеној лондонској трави. Рускиња остаје власница три грен слем титуле, са два изгубљена финала.

Вимблдон је у суботу добио нову шампионску, надамо се да ће у недељу бити промоција новог шампиона!