ПДВ у Хрватској повећан на 25 одсто

Хрватски Сабор изгласао је данас повећање опште стопе ПДВ са 23 на 25 одсто, чија ће примјена почети од 1. марта. Осим овог другог по висини ПДВ-а у Европи, донесена је међустопа од 10 одсто на јестива уља и масти, дјечију храну и испоруке воде. Измјенама Закона о ПДВ-у регулисано је да од почетка идуће […]

петак, 17 фебруара, 2012 / 22:30

Хрватски Сабор изгласао је данас повећање опште стопе ПДВ са 23 на 25 одсто, чија ће примјена почети од 1. марта.

Осим овог другог по висини ПДВ-а у Европи, донесена је међустопа од 10 одсто на јестива уља и масти, дјечију храну и испоруке воде.

Измјенама Закона о ПДВ-у регулисано је да од почетка идуће године снижена стопа ПДВ-а од 10 одсто буде примјењивана и на угоститељство, односно храну у угоститељским објектима, безалкохолна пића, вина и пиво у тим објектима, јавили су хрватски медији.

Сабор је већином гласова подржао и измјене пореза на доходак, тако да се неопорезиви дио повећава са 1.800 на 2.200 куна (са 238 на 290 евра).

Измијењен је и Закон о доприносима којим се од 1. маја општа стопа доприноса за здравствено осигурање смањује са 15 на 13 одсто, а промијењен је и Закон о обавезном здравственом осигурању.