Пастор: Подржаћу Тадића ако се договоримо о Војводини

Предсjеднички кандидат Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Иштван Пастор изјавио је да ће у другом кругу предсjедничких избора подржати кандидата Демократске странке (ДС) Бориса Тадића, уколико се договоре о специфичним питањима везаним за аутономију Војводине. Пастор је на представљању своје кандидатуре у Новом Саду прецизирао да са Тадићем жели да постигне договор око трајног финансирања Аутономне […]

четвртак, 26 априла, 2012 / 11:48

Предсjеднички кандидат Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Иштван Пастор изјавио је да ће у другом кругу предсjедничких избора подржати кандидата Демократске странке (ДС) Бориса Тадића, уколико се договоре о специфичним питањима везаним за аутономију Војводине.

Пастор је на представљању своје кандидатуре у Новом Саду прецизирао да са Тадићем жели да постигне договор око трајног финансирања Аутономне Покрајине Војводине, као и да жели гаранције да Војводина убудуће неће више бити у понижавајућем положају, јер јој је за посљедње четири године Република ускратила 62 милијарде динара.

На питање шта ће се десити уколико не постигне договор са Тадићем, Пастор је рекао да би то био велики корак уназад.

„Онда ћемо моћи сви заједно да плачемо, пошто нам се онда генерално не пише добро и то би био велики корак уназад”, рекао је Пастор.

Пастор је оцијенио да је добро што су расписани и пријевремени предсједнички избори, поред редовних избора на свим осталим нивоима, јер ће то значити гаранцију да ће на свим нивоима у наредне четири године Србија имати легитимне носиоце власти.

Он је рекао да би СВМ волио да на изборима освоји више од 100.000 гласова, што би био значајан скок у односу на 75.000, колико је освојио на прошлим изборима, и што би његовој странци гарантовало шест посланичких мјеста у Скупштини Србије, 13 до 14 у Скупштини Војводине и јачање партије у седам до осам локалних самоуправа у Војводини.

Пастор је казао да би СВМ волио да настави сарадњу са ДС-ом и са блоком око те странке и да се у оквиру те сарадње постигне „нови квалитет” у односима.

„Ми смо мањинска мађарска странка која његује грађанске и европске вриједности и која је због своје принципијелности у протеклом периоду била чак и кажњена. Ја сам једини војвођански предсједнички кандидат и на то сам поносан”, истакао је Пастор.

Оцијенио је да у наредном периоду у Србији мора да се проговори и о табу темама, као што су атлантске интеграције, односно чланство у НАТО-у.

„Табу теме се морају отворити. Нема земље у средњој и у источној Европи која, сем што је постала чланица ЕУ, није постала и чланица НАТО-а, јер нема регионалне сигурности без чланства у том пакту”, рекао је Пастор и оцијенио да је српска спољна политика веома често контрадикторна у дефинисању својих приоритета.