Пакистан – најсмртоноснија земља за новинаре у 2011.

Пакистан је, другу годину за редом, проглашен најсмртоноснијом земљом за новинаре, а покривање политичких нереда широм свијета било је „посебно опасно”, саопштио је Комитет за заштиту новинара. Ова организација чије је сједиште у Њујорку наводи у свом годишњем извјештају да су током 2011. године у свијету погинула 43 новинара, од чега седморица у Пакистану. У […]

среда, децембар 21, 2011 / 08:10

Пакистан је, другу годину за редом, проглашен најсмртоноснијом земљом за новинаре, а покривање политичких нереда широм свијета било је „посебно опасно”, саопштио је Комитет за заштиту новинара.

Ова организација чије је сједиште у Њујорку наводи у свом годишњем извјештају да су током 2011. године у свијету погинула 43 новинара, од чега седморица у Пакистану.

У Либији је погинуло пет новинара, колико и у Ираку, а троје у Мексику.

Број погинулих током извјештавања са опасних мисија, као што су улични протести, био је највиши после 1992. године, а посматрано регионално, највише погинулих новинара има на Блиском истоку, њих 18 који су живот изгубили током „арапског пролећа”.

Током 2010. године у свету је живот изгубило укупно 44 новинара, а 2009. њих 72.

У свом саопштењу, извршни директор Комитета за заштиту новинара, Џоел Сајмон, нагласио је да „борци морају признати новинарима право на извјештавање, а владе различитих земаља морају извести пред лице правде оне који су извршили злочине против новинара и новинарства”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *