Пакистан: Ми нисмо пуцали на НАТО

Пакистанска војска негирала је данас извјештаје да је на припаднике НАТО-а у Авганистану отворена ватра прије него што је извршен напад у којем су током викенда убијена 24 пакистанска војника. "То није истина, они једноставно измишљају изговоре. Гдје су њихови губици, жртве", упитао је портпарол пакистанске војске генерал-мајор Атар Абас. Западни званичник из НАТО-а и […]

понедељак, 28 новембра, 2011 / 09:28

Пакистанска војска негирала је данас извјештаје да је на припаднике НАТО-а у Авганистану отворена ватра прије него што је извршен напад у којем су током викенда убијена 24 пакистанска војника.

"То није истина, они једноставно измишљају изговоре. Гдје су њихови губици, жртве", упитао је портпарол пакистанске војске генерал-мајор Атар Абас.

Западни званичник из НАТО-а и вишерангирани авганистански безбједносни званичник изјавили су јуче да је на међународне и авганистанске војнике отворена ватра преко границе из Пакистана прије него што су летјелице Алијансе гађале положаје пакистанске војске, при чему су погинула 24 војника.

Западни званичник рекао је да је на војнике отворена ватра са друге стране границе. Авганистански званичник рекао да је на војнике пуцано са пакистанске стране границе док су излазили из хеликоптера и да су они узвратили.

Оба званичника нису жељела да буду именована, јер је питање напада веома осјетљиво. Напад је изазвао озбиљно затезање односа између САД и Пакистана.

У Пакистану су јуче сахрањена 24 војника, која су погинула у ваздушном удару НАТО-а на контролни пункт на граници са Авганистаном.

Командант пакистанске војске генерал Ашфак Первез Кајани био је на челу поворке ожалошћених у граду Пешавару на сјеверозападу Пакистана.

Из НАТО-а је саопштено да постоји "велика вјероватноћа" да је летјелица НАТО-а одговорна за напад на граници са Авганистаном. НАТО је упутио извињење због напада, називајући га "трагичним ненамјерним инцидентом", истичући да је истрага у току.

Пакистан је љутито реаговао на напад, који се десио јуче у раним јутарњим часовима на два удаљена погранична положаја у племенској области Мохманд.

Пакистан је наредио ревизију цјелокупне сарадње са САД и НАТО. Комитет одбране на чијем је челу пакистански премијер, такође је донио одлуку да прекине линије снабдијевања НАТО-а у Авганистану.

Гилани је нагласио да је напад "тешко кршење пакистанског суверенитета".

У саопштењу након састанка истиче се и да ће од САД бити затражено да у року од 15 дана испразне војну базу Шамси, коју је Вашингтон користио за лансирање беспилотних летјелица.

Исламабад не дозвољава ни пролаз возилима НАТО на два пакистанска гранична прелаза са Авганистаном, Торкам и Чаман.

Аналитичари наводе да би ова грешка скупо могла да кошта НАТО, који веома много зависи од транзита преко Пакистана и преко којег се снабдијевају војници у Авганистану.Оставите одговор